Verstappen skeptisk til 2026-reglene

viasport

Bilde fra Red Bull Content Pool / Getty Images

Når Formel 1 forbereder seg på en stor overhaling av regelverket i 2026, blir samtalen blant førerne, spesielt regjerende verdensmester Max Verstappen, mer intens. Den foreslåtte introduksjonen av aktiv aerodynamikk har utløst en debatt om hvilken retning sporten er på vei.

FIA jobber for tiden med å ferdigstille de nye bilreglene, som opprinnelig vurderte å ha bare bakvingen som et bevegelig element. Imidlertid har nylige simulatortester vist en betydelig risiko for at biler spinner når bakvingen er satt til lav-drag-modus, noe som førte til en beslutning om å gjøre frontvingen justerbar også av aerodynamiske balanseårsaker.

Til tross for disse utviklingene har Verstappen uttrykt bekymringer for fokuset på komplekse løsninger som aktiv aerodynamikk. Han foreslår at sporten bør prioritere å redusere bilenes vekt, noe han mener ville føre til mer meningsfulle forbedringer i ytelse og konkurranseevne. "Med potensialet som aktiv aero og slikt, er jeg ikke sikker på om vi burde gå i den retningen, men det ser slik ut for øyeblikket. Forhåpentligvis kan vi optimalisere alle disse tingene," uttalte Verstappen.

"For meg er det viktigere å bare prøve å bekjempe bilenes vekt, prøve å optimalisere det i stedet for alle disse verktøyene og triksene for å prøve å hjelpe forbikjøring eller følging. Det må være andre måter å kunne gjøre det på," la han til, og fremhevet sin preferanse for en mer direkte tilnærming til å forbedre racingopplevelsen.

Bakgrunnen for å bevege seg mot aktive aerokomponenter stammer fra behovet for å tilpasse seg ytelseskarakteristikkene til de nye kraftenhetene som er planlagt for 2026. Motorene vil ha en 50/50-deling mellom forbrenningsmotoren og batterikraft, noe som potensielt fører til redusert samlet kraft og utfordringer med å opprettholde hastigheten ved slutten av rettstrekningene. Som svar ønsker FIA at vingene veksler mellom innstillinger for høy nedpress for bedre svinging og lav-drag-konfigurasjoner for forbedret rettlinjet fart.

viasport

Verstappen erkjente at disse endringene delvis er nødvendige på grunn av de nye motorreguleringene: "Med motorreguleringen de gikk inn i, må de liksom gjøre det for å skape toppfarten der batteriet slutter å utplassere og sånt."

Som en gjenspeiling av Verstappens skepsis, ga også Ferraris Carlos Sainz sin mening om kompleksiteten i de kommende endringene. "Jeg tror det er hele en konsekvens av motorreguleringene," bemerket han og diskuterte samspillet mellom behovet for aktiv aerodynamikk og kravene fra den elektriske drivlinjen.

Sainz understreket videre potensielle fordeler med å revurdere andre aspekter av bildesign, som vektreduksjon og suspensjon. "Mitt personlige syn er at disse bilene nå sannsynligvis bare er for store og for tunge. Hvis jeg måtte endre noe for morgendagen, ville det være det. Og så demperne, støtdemperne blir et stort tema på mange av banene, og hvor krevende det kan være for føreren," sa han.

Ettersom FIA fortsetter å forme fremtiden for F1, understreker innsikt fra førere som Verstappen og Sainz balansegangen mellom innovasjon og tradisjon i jakten på konkurransedyktig og spennende racing. Deres tilbakemelding påvirker ikke bare regulatoriske avgjørelser, men også former narrativet rundt sportens teknologiske evolusjon.

Forrige
Forrige

Liverpool snublet igjen: Sesongen smuldrer

Neste
Neste

Angrep er det beste forsvar, eller vinner forsvar titler?