Angrep er det beste forsvar, eller vinner forsvar titler?

viasport

William Saliba er en viktig brikke i Premier Leagues beste forsvar denne sesongen. Men er det nok til å vinne tittelen?

Det populære sportsuttrykket "Angrep vinner deg kamper, forsvar vinner deg titler", berømt uttalt av Sir Alex Ferguson, fortsetter å resonere i fotballmiljøet. Men stemmer det?

Ferguson, en legendarisk skikkelse hos Manchester United, oppnådde mange titler og tilskrev sin suksess til robuste defensive strategier. Dette synet ble gjentatt av Nemanja Vidic, en nøkkelforsvarer under Ferguson, som understreket betydningen av forsvar for suksess i mesterskap under en diskusjon om Arsenals prestasjoner.

En gjennomgang av nylige Premier League-statistikker antyder imidlertid at forholdet mellom toppforsvar og å vinne titler kanskje ikke er så klart som Fergusons maksime tilsier. I løpet av det siste tiåret hadde bare 60% av mesterne det beste forsvaret i ligaen, noe som utfordrer den universelle gyldigheten av Fergusons uttalelse.

Denne sesongen viser Arsenal en bemerkelsesverdig defensiv rekord og leder ligaen med færrest innslupne mål – bare 24, og en imponerende forventet mål mot (xGA) på 4,98. Dette ugjennomtrengelige forsvaret er forankret av Gabriel og William Saliba, som har effektivt beskyttet deres keeper, David Raya, mot betydelige trusler. Lagets defensive dyktighet fremheves ytterligere ved deres evne til å blokkere 32,8% av de skuddene de møter, en statistikk som kun overgås av Nottingham Forest.

viasport

Er Haalands mange mål nok til å vinne tittelen?

Til tross for Arsenals defensive styrker, avslører historiske data fra Premier League at å ha det beste angrepet har vært mer indikativt for å sikre mesterskapet. I de 28 sesongene siden ligaen ble redusert til 20 lag, har laget med det beste angrepet vunnet tittelen 68% av gangene, sammenlignet med bare 50% for de med det beste forsvaret. Interessant nok ledet Ferguson selv lag til seier uten den sterkeste defensive rekorden, som i 1996/97-sesongen da Manchester United hadde det syvende beste forsvaret.

Videre understrekes viktigheten av et sterkt angrep av Liverpools nåværende status som ligaens mest slagkraftige offensive kraft. Med en noe enklere timeplan fremover, kan Liverpool potensielt overgå Arsenals måltall, noe som ytterligere intensiverer kampen om tittelen.

Nylige sesonger, spesielt under innflytelsen fra Pep Guardiola, viser en endring mot dominansen av defensive målinger for å bestemme ligamesteren. Siden Guardiolas ankomst, har lag med de beste defensive rekordene vunnet tittelen i fem av de siste seks sesongene. Dette indikerer en mulig trend der moderne strategiske justeringer i Premier League kan være i ferd med å validere Fergusons gamle adagium.

Oppsummert, mens Arsenals defensive målinger denne sesongen er imponerende, antyder historiske trender og pågående prestasjoner fra deres rivaler at det beste angrepet ofte veier tyngre enn det beste forsvaret i jakten på Premier League-tittelen. Likevel kan man ikke fullstendig avskrive effekten av et stjernedefensiv, da nylige trender under ledere som Guardiola illustrerer en skiftende dynamikk som til slutt kan bekrefte betydningen av forsvar i å vinne mesterskap.

Forrige
Forrige

Verstappen skeptisk til 2026-reglene

Neste
Neste

Alonso: – Jeg er her for å bli