Se opp for Nederland

viasport

Kan den evige outsider endelig lykkes igjen?

Nederland er fotball-stormakten som sjelden klarer å levere varene. Med unntak av den legendariske seieren i EM 1988 har Oranje aldri løftet en pokal i et mesterskap. Det var nære på et par ganger på 70-tallet med Johan Cruijff i spissen, men heller ikke da gikk de hele veien. I 1974 tapte de for Vest-Tyskland, før de tapte nok en finale fire år senere, da mot Argentina.

Det første tiåret etter årtusenskiftet var Nederland igjen tilbake som en av de store favorittene i alle mesterskap etter noen magrere år enn normalt. To bronsemedaljer fra EM i 2000 og 2004 var alt generasjonen med Edgar Davids, Jaap Stam, Marc Overmaars, Frank De Boer og Edwin van der Sar klarte å levere. Men fremtiden så lys ut med spillere som Arjen Robben Wesley Sneijder og Rafael van der Vaart i starten av 20-årene. Etablerte navn som Clarence Seedorf og Ruud van Nistelrooy hadde fortsatt mange år igjen og skulle gjøre generasjonsskiftet mykest mulig.

Sneijder og Robben leverte en VM-finale i 2010 hvor det ble nok et sølv. To år senere var det klart for EM i Polen og Ukraina, og nå skulle Nederlands nye gullgenerasjon være på høyden av sin makt og endelig levere nettopp gull. Men det ble alt annet enn gyllent der nederlenderne tapte alle sine tre kamper i gruppespillet og ble sendt rett hjem i skam. Dette ble også starten på en nedgangsperiode som har vart frem til i dag.

Nå er det den gamle landslagslegenden Ronald Koeman som er sjef. Han fikk selv 74 landskamper, og leder nå landslaget i sin andre periode. I den første klarte han å nå finalen i Nations League hvor det ble tap for Portugal. Nå er det en ny EM-triumf på tysk jord som er målet.

Koeman har allerede klart å skaffe mye oppmerksomhet rundt troppen ved å ikke ta med Ian Maatsen til Tyskland. Venstrebacken har imponert for Borussia Dortmund denne sesongen, på utlån fra Chelsea. Men det var ikke nok til en plass i den 26 mann store troppen.

Det er i forsvaret årets Nederland-utgave har sin åpenbare styrke. De stiller riktignok meget urutinert på keeperplass, med 20 landskamper til sammen på de tre utvalgte. Det er Bart Verbruggen som har vært det foretrukne valget inn mot mesterskapet. Han har vært litt inn og ut av laget til Brighton sist sesong, så noe bunnsolid sisteskanse kan han ikke sies å være. I det minste ikke i nærheten av å fylle skoene til sine etterfølgere. Nederland har alltid hatt solide keepere med Edwin van der Sar, Ed de Goeij, Maarten Stekelenburg og Hans van Breukelen som de største legendene.

Foran Verbruggen er det derimot meget bedre. Kaptein Virgil van Dijk trenger ingen introduksjon. Selv om det begynner å synes at han blir eldre er han fortsatt en av de roligste og tryggeste midtstopperne i verden. Hvem som vil danne stopperpar, eller antageligvis stoppertrio, sammen med van Dijk er mer usikkert. Lyntoget Micky van de Ven har tatt Premier League med storm denne sesongen og spilt seg inn i troppen. Med bare to landskamper på baken kan det være han må belage seg på å se de første kampene fra sidelinjen. Det er heller ingen enkel oppgave å snike seg fremover i køen med navn som Nathan Ake, Matthijs de Ligt og rutinerte karer som Stefan De Vrij og Daley Blind med i troppen. Denzel Dumfries og Jeremie Frimpong forventes å fylle ut på backplass.

Fremover på banen er det opp til Frenkie De Jong å styre troppene på midten og gi best mulig service til Gakpo og Depay på topp. Det kan nok være noe tynt bak førsterekka fremover i banen, men om Nederland unngå skadeproblemer har de definitivt mannskapet til å kjempe om både finaleplasser og kanskje et nytt EM-trofé. Det er lenge siden Marco Van Basten, Ruud Gullit og Frank Rijkaard vant på Olympiastadion i Berlin. I år spilles finalen på samme arena, kanskje er det på tide med et nytt gull til Oranje også!

viasport

NEDERLANDS TROPP TIL UEFA EURO 2024

Trener: Ronald Koeman (Nederland)

Målvakter:
Justin Bijlow (Feyenoord), Mark Flekken (Brentford), Bart Verbruggen (Brighton & Hove Albion)

Forsvarere:
Daley Blind (Girona), Virgil van Dijk (Liverpool), Stefan de Vrij (Inter Milan), Denzel Dumfries (Inter Milan), Nathan Aké (Manchester City), Matthijs de Ligt (Bayern Munich), Lutsharel Geertruida (Feyenoord), Micky van de Ven (Tottenham Hotspur)

Midtbanespillere:
Georginio Wijnaldum (Al-Ettifaq), Frenkie de Jong (Barcelona), Teun Koopmeiners (Atalanta), Xavi Simons (RB Leipzig), Ryan Gravenberch (Liverpool), Tijjani Reijnders (Milan), Joey Veerman (PSV Eindhoven), Jerdy Schouten (PSV Eindhoven), Jeremie Frimpong (Bayer Leverkusen)

Angripere:
Memphis Depay (Atlético Madrid), Steven Bergwijn (Ajax), Wout Weghorst (TSG Hoffenheim), Donyell Malen (Borussia Dortmund), Cody Gakpo (Liverpool), Brian Brobbey (Ajax)

Forrige
Forrige

Kan Italia vinne igjen?

Neste
Neste

Blir værende i London