Årets viktigste lørdag

viasport

Monaco Grand Prix avgjøres på lørdagen, løpet på søndag er bare en utstilling.

Dette er en påstand vi har hørt mange ganger. 2024 var året det virkelig stemte! Aldri før har topp 10 fra kvalifiseringen vært helt identisk med topp 10 fra løpet. Men det var ikke mer enn såvidt det skulle gå.

Likevel hadde løpet en del nerve i seg. Det startet med et smell, bokstavelig talt. Flere smell. I første sving var det kontakt mellom Carlos Sainz og Oscar Piastri. Sainz hadde en bedre start og forsøkte å gå på innsiden av Piastri i første sving, men unggutten fra Australia ga seg ikke og holdt posisjonen sin på utsiden av Sainz. Det ble en liten kontakt, men det var nok til å punktere venstre forhul på bilen til Sainz, som ikke klarte høyresvingen på Casino square og måtte kjøre til siden.

Normalt betyr dette at løpet er over for Sainz. Selv om han hadde klart å komme seg tilbake til pit og få byttet det punkterte hjulet ville han vært bakerst i feltet, og vi vet jo hvor håpløst det er å kjøre forbi i gatene i Monte Carlo. Men denne gangen ville tilfeldighetene ha det på en annen måte.

For samtidig som Sainz parkerte sin bil smalt det igjen litt lenger bak i feltet. Sergio Perez hadde en grusom kvalifisering og startet langt bak i feltet. Han hadde en svak start også, og hadde allerede tapt plasseringer da han så i speilet at Kevin Magnussen også var på vei forbi han, opp Beau Rivage. Det ville ikke Perez ha noe av, så han klemte dansken i veggen med det resultatet at han selv ble slengt i autovernet i 220 kilometer i timen og knuste sin egen bil. På ferden tok han også med seg Magnussens teamkamerat Nico Hulkenberg.

viasport

Slik så bilen til Sergio Perez ut etter kontakten med to Haas-biler.

Etterpå var Sergio Perez skuffet over dommerne som valgte å ikke etterforske krasjen noe utover å kalle det en ‘racing incident’, altså ting som kan skje under et løp. Perez mente at dansken hadde skylden, men bør nok lete i speilet etter årsaken til akkurat denne situasjonen.

For Carlos Sainz derimot, var denne krasjen som sendt fra høyere makter. Den førte nemlig til at løpet ble rødflagget, og det skjedde før alle bilene hadde fullført en hel sektor. Etter regelverket skal rekkefølgen i en omstart være den samme som ved passering av forrige sektor. Som nå ble starten av løpet. Så Carlos Sainz kunne bytte ut det punkterte hjulet, og ta sin plass som nummer tre også i omstarten.

Like heldige var ikke de to Alpine-bilene. Pierre Gasly lå først av de to, men i den trange Portier-svingen bestemte lagkamerat Esteban Ocon seg for å stupe på innsiden av han. Det endte (selvsagt) med krasj, og Ocons løp var over. Dette falt ikke i særlig god jord hos teamsjef Bruno Famin:

– Dette er ikke OK, og denne situasjonen vil få konsekvenser. Vi vil ta en tøff avgjørelse som følge av dette.

Rimelig dystre ord å høre om du er Esteban Ocon. Musikk i ørene om du er Theo Pourchaire, ettersom det kan se ut som et rollebytte for disse to i nær fremtid.

Etter en pause startet løpet på ny, og denne gangen gikk det langt roligere for seg. Alle kom seg av gårde uten store problemer, og det var på mange måter også slutten på løpet. Ettersom alle kunne bytte dekk under rødflagget kunne de også kjøre helt til mål uten pitstop, og det var akkurat det de fleste gjorde. Noen fikk så stor luke bakover at de forsøkte å bytte dekk, men det hjalp fint lite.

Så topp 10 på resultatlisten etter løpet ble identisk med topp 10 på resultatlisten etter kvalifiseringen. For første gang i Formel 1s historie!

TOPP 10 MONACO GRAND PRIX 2024

  1. Charles Leclerc, Ferrari

  2. Oscar Piastri, McLaren

  3. Carlos Sainz, Ferrari

  4. Lando Norris, McLaren

  5. George Russell, Mercedes

  6. Max Verstappen, Red Bull

  7. Lewis Hamilton, Mercedes

  8. Yuki Tsunoda, RB

  9. Alex Albon, Williams

  10. Pierre Gasly, Alpine

Dermed fikk endelig Charles Leclerc seieren på hjemmebane! Den satt virkelig langt inne, noe du kan lese mer om HER. Han understreket dette i et intervju etter løpet:

– Dette betyr mye. Det er dette løpet som fikk meg til å drømme om å en dag kjøre Formel 1. Det var et vanskelig løp emosjonelt fordi allerede 15 runder før mål begynte jeg å håpe at ingenting skulle skje, og følelsene begynte å presse på.

Forrige
Forrige

Lanserer Chelsea-legende som mulig ny manager

Neste
Neste

Phil Fodens utrolige reise