Phil Fodens utrolige reise

viasport

Fra barnetalent til årets spiller i Premier League. Phil Foden har blitt voksen!

Phil Fodens reise fra supertalent på barneskolen til superstjerne i Manchester City har vært en lang reise litt utenom det vanlige. Det har vist en tålmodighet vi sjeldent ser, og en dedikasjon og kjærlighet til klubben som ser ut til å kunne vare inn i evigheten. Fra hans tidlige dager i akademiet til å bli kåret til EA SPORTS Player of the Season 2023/24, er Fodens historie fylt av fremgang, tålmodighet, kjærlighet og udiskutabel ferdighet.

En minneverdig debut

Det var i juli 2017 at Phil Foden etterlot Pep Guardiola målløs under en treningskamp mot Manchester United i USA. Bare 17 år gammel var Fodens prestasjon mot erfarne profesjonelle som Paul Pogba og Michael Carrick intet mindre enn sensasjonell. Guardiolas ord til pressen fanget øyeblikket perfekt:

– Jeg har ikke ord. Jeg skulle ønske jeg hadde de rette ordene for å beskrive hva jeg så. Dere er de heldige, tro meg, dere er de som så hans første kamp for Manchester City. Han er en City-fan og elsker klubben. Han er en gave for oss.

Tidlige begynnelser og rask utvikling

Phil Fodens tilknytning til Manchester City begynte allerede før han signerte med klubben. Hans reise startet på Stockport's Bridge Hall Primary School, hvor en gymlærer oppdaget talentet hans og introduserte ham for Citys ungdomssystem. Da han var ni år, signerte Foden offisielt med klubben og ble raskt en spiller som utmerket seg. Jim Cassell, tidligere City Academy-manager, mimrer tilbake:

– Jeg kan huske at jeg så ham spille på U9-laget vårt. Han var rett og slett fantastisk. Balansen hans var så god, og kroppsstillingene utmerkede. Han var bare så naturlig.

Fodens talent var åpenbart tidlig, og han ble en nøkkelspiller i ungdomskonkurranser i mange år fremover. Et høydepunkt var da han scoret i FA Youth Cup-finalen 2017 mot Chelsea, med Pep Guardiola på tribunen. Prestasjonene hans vakte oppmerksomhet, noe som ga han en plass på Englands U17-lag, hvor han spilte en sentral rolle i å vinne FIFA U-17 VM i 2017.

viasport

Utvikling under Guardiola

Foden debuterte for førstelaget til City i november 2017 under en UEFA Champions League-kamp mot Feyenoord. Guardiola, som har trent fotballstorheter som Lionel Messi og Andres Iniesta, omtalte en gang Foden som "den mest talentfulle spilleren jeg noensinne har sett i min karriere som manager." Til tross for slik ros måtte Foden være tålmodig og vente på sine muligheter. Manchester City hadde en rekke etablerte stjerner som Kevin De Bruyne og David Silva, noe som både gjorde veien til førstelaget nesten håpløs lang, men også ga unge Foden verdens beste sparringspartnere på trening.

Guardiolas tro på Foden var urokkelig, og han nektet å følge den tradisjonelle ruten med å sende det unge talentet på utlån til klubber i lavere divisjoner:

– Ingen sjanse. Umulig. Han skal bli hos oss i mange, mange år.
Foden gjengjeldte denne lojaliteten med uttalelesen: – Jeg har alltid sett på meg selv som en City-spiller.

En fantastisk 2023/24-sesong

Denne sesongen har Foden virkelig kommet til sin rett og spilt en avgjørende rolle i Manchester Citys jakt på den fjerde strake Premier League-tittelen, noe de er den første klubben i historien til å klare. Med nøkkelspillere som De Bruyne og Erling Haaland ute med skader i perioder, har Foden steppet opp på imponerende vis. Hans 17 mål, inkludert hat-trick mot Brentford og Aston Villa, og åtte målgivende viser tydelig hans posisjon i laget og fremhever hans betydning.

Fodens allsidighet har også vært en betydelig ressurs. Han har primært blitt brukt på kanten, men varmekartet hans viser stadig økt aktivitet i de sentrale områdene, hvor han utmerker seg. Det er i den sentrale 10’er-posisjonen han trives best.

En historisk prestasjon

Manchester City sikret seg sin fjerde strake Premier League-tittel med en 3-1 seier over West Ham, hvor Foden scoret to ganger. Som 23-åring ble han den yngste spilleren til å vinne seks ligatitler. “Vi har skrevet oss inn i historiebøkene,” sa Foden, og uttrykte sin stolthet og glede. Hans prestasjoner har sementert hans plass som en av de aller beste spillerne i ligaen, og hans ambisjon om å fortsette å vinne forblir uforminsket:

– Jeg blir aldri lei av å vinne Premier League. Jeg vil ha denne følelsen hvert eneste år.

Forrige
Forrige

Årets viktigste lørdag

Neste
Neste

Den siste dansen