Martin Ødegaard og resten av laget jubler etter å ha sikret avansement til kvartfinalen

Sist Arsenal spilte kvartfinale i Champions League var Martin Ødegaard bare 11 år gammel. Neste gang det skjer leder han laget som kaptein.

Vi må helt tilbake til sesongen 2009/2010 for å finne forrige gang Arsenal kvalifiserte seg til en kvartfinale i Champions League. De siste syv sesongene har de enten spilt i Europa League eller ikke vært kvalifisert for spill i Europa i det hele tatt. De syv sesongene før det spilte Arsenal Champions League, men det ble bråstopp i åttendedelsfinalen hvert eneste år.

Dermed har Martin Ødegaard klart det Mikel Arteta aldri klarte som spiller. I alle sine fem sesonger på midtbanen til Arsenal røk Arteta ut i åttendedelsfinalen. Martin Ødegaard passerte det hinderet på første forsøk.

Neste delmål nå er å forbedre 09/10-sesongen som endte med kvartfinaletap mot Barcelona. Den gang ble Zlatan Ibrahimovic og Lionel Messi noen knepp for sterke for Niclas Bendtner og Theo Walcott.

Kanskje klarer Ødegaard å lede sitt Arsenal til klubbens første finale i Champions League siden deres foreløpig eneste i 2006? Også den gangen var det Barcelona og Samuel Eto’o som ble for tøffe.

Og skulle det bli seier vil det være Arsenals første internasjonale trofé siden de vant cupvinnercupen i 1994, da de slo Parma 1-0 i Parken i København. En funfact fra den kampen er at Arsenal startet med 11 engelske spillere på banen. I gårsdagens kamp mot Porto var det tallet to, med Ben White og Bukayo Saka som de eneste.

Mikel Arteta gir instrukser i en kort time-out i kampen mot Porto

RAYA BLE DEN STORE HELTEN

Martin Ødegaard og Arsenal hadde et vanskelig utgangspunkt etter de tapte den første kampen 1-0 i Portugal, og selv om London-klubben var store favoritter hos bookmakerne var lagene svært jevne i den første omgangen, men noen minutter før hvilen vartet Martin Ødegaard opp med et lite kunststykke av en pasning som Leandro Trossard sendte videre til nettmaskene.

Dermed gikk lagene til pause like langt, med ett mål hver sammenlagt. Andre omgang ga ikke flere mål, noe som også gjaldt for begge ekstraomgangene. Dermed ble det straffesparkkonkurranse.

Martin Ødegaard viste at han ikke bare har ferdighetene, han har også flaksen på sin side. Først vant han myntkastet som avgjorde at de skulle skyte mot det målet Arsenal-fansen satt bak, før han også vant myntkastet som lot han velge hvem som skulle skyte først.

Og ikke bare valgte Martin Ødegaard at Arsenal skulle skyte først, han tok selv ballen i hendene og gikk frem for å ta den første straffen. Den satte han sikkert i nettet bak Diogo Costa, og gikk rett bort til hjemmefansen for å jage opp stemningen.

Deretter satte Pepê og Havertz sine straffer i mål, før Wendell traff stolpen med Portos andre straffe. Ballen spratt tilbake i skoen til David Raya, men den fikk utrolig nok retning bort fra målet. Dermed var det fordel Arsenal, og etter at både Bukayo Saka og Declan Rice hadde satt sine straffer måtte Galeno score for å holde Porto inne i kampen. Han satt en god straffe helt nede ved stolperoten, men David Raya var der likevel og dyttet ballen unna.

Dermed skal Arsenal, Mikel Arteta og Martin Ødegaard spille kvartfinale i Champions League for første gang siden 2010. Hvem de møter får vi vite på fredag.