Alpine med store endringer etter skuffende 2023

2023-sesongen var en utfordrende tid for Alpine, ettersom det historiske laget opplevde en av de dårligste prestasjonene på lang tid. Til tross for sporadiske pallplasseringer av Pierre Gasly og Esteban Ocon, slet laget med en bil som viste inkonsekvens, og håpene om en vellykket sesong ble knust. Imidlertid, i kjølvannet av denne skuffende sesongen, har Alpine gjennomgått betydelige endringer og er fast bestemt på å komme sterkt tilbake i 2024.  

 

Alpines storslåtte historie 

Renault, forgjengeren til Alpine, har en rik historie i Formel 1. Under sin første periode i sporten fra 1977 til 1985 oppnådde teamet suksess med ikoniske førere som Alain Prost og René Arnoux. Selv om de så vidt gikk glipp av mesterskapstitler i 1984 og 1985, satte Renault varige spor. De returnerte til F1 i 2002 og opplevde en annen periode med suksess, spesielt med Fernando Alonso bak rattet, med to konstruktørmesterskap i 2005 og 2006. Imidlertid falt lagets form, og de forlot sporten i 2011. Alpine, som nåværende deltaker, står overfor et lignende mønster med tilbakegang i de siste årene, noe som bekymrer fans og interessenter. 

  

Den problematiske 2023-sesongen 

I 2023 hadde Alpine bilen A523, en bil preget av inkonsekvens. Bilen slet spesielt på høyhastighetsbaner med lav downforce, noe som gjorde det utfordrende for førerne å opprettholde jevn ytelse. Selv om det var lyspunkter, som Esteban Ocons tredjeplass i Monaco og Pierre Gaslys tilsvarende pallplass, skjedde disse toppene ofte i løp preget av værrelatert kaos. Totalt sett stod teamet overfor en rekke middelmådige helger, og de avsluttet ofte utenfor topp 10, kombinert med et alarmerende antall løpsavbrudd på grunn av hendelser på banen. 

  Ledelsesendringer og omorganisering 

De skuffende prestasjonene førte til betydelige endringer i ledelsen. Alpine CEO Laurent Rossi ble omplassert til en annen stilling, og i løpet av Spa-helgen ble det kunngjort at både Team Principal Otmar Szafnauer og den erfarne sportsdirektøren Alan Permane ble erstattet. Chief Technical Officer Pat Fry forlot også teamet for å slutte seg til Williams. Som et resultat ble det gjennomført en betydelig omorganisering av ansvarsområdene innenfor teamet. Bruno Famin, sjef for Power Unit, ble utnevnt til midlertidig Team Principal, en stilling som ser ut til å ha blitt mer permanent. Utnevnelsen av Famin var uventet, men den signaliserte erkjennelsen av at ytelsen til Alpines motor var et kritisk problem som måtte løses. 

  

Håndtering av motorens problemer 

Et gjentakende problem som ble påpekt av teamet gjennom sesongen, var problemer med motoren deres. I juli kom det rapporter om at Alpine sin Renault-motor lå betydelig bak i kraft sammenlignet med konkurrentene, med omtrent 15 til 25 KW (20 til 33 hestekrefter). FIA anerkjente dette prestasjonsgapet, men andre team bagatelliserte betydningen av det. Ettersom sesongen fortsatte, ble det klart at Alpine ikke hadde støtten fra andre team for å løse dette problemet. Som følge av dette besluttet Alpine å rette ressursene sine mot utviklingen av nye motortekniske regler, med fokus på programvareoppgraderinger for å forbedre energistyringen. Denne strategiske endringen reflekterer deres mål om å håndtere problemene med motoren og nok en gang bli konkurransedyktig. 

  

Oppgraderinger for understell og Ground Effect 

I tillegg til motoren innrømmet Alpine at deres understell trengte forbedringer. De gjennomførte bare tre betydelige oppgraderinger av bilen i løpet av sesongen, noe som tillot konkurrentene å få overtaket i aerodynamikk. For å utnytte de nye reguleringene for bakkeeffekt fullt ut, innså Alpine at de trengte en grundig ombygging av bilen sin. Dette inkluderer et nytt understell, girkasse og fjæring, alt planlagt for introduksjon i 2024. Teamet forstår at det å bare justere på eksisterende konsepter ikke er tilstrekkelig, og en frisk tilnærming er nødvendig for å konkurrere effektivt. 

  

Blikket mot 2024 

Alpine står overfor en formidabel utfordring når de prøver å komme seg etter sin skuffende sesong i 2023. Konkurrerende team, spesielt Ferrari og McLaren, viste sterke prestasjoner mot slutten av sesongen og viste en klar plan og retning. Alpines nye ledelsesteam, ledet av Bruno Famin, har som mål å revitalisere teamet og oppmuntre til en mer innovativ tankegang, noe som kanskje manglet under den tidligere ledelsen. 

  

Alpines Formel 1-sesong i 2023 var utvilsomt en av de dårligste, preget av inkonsekvens, ledelsesendringer og utfordringer med kraftenheten. Imidlertid er teamet fast bestemt på å gjøre en sterk comeback i 2024, bevæpnet med et nytt ledelsesteam, programvareoppgraderinger for kraftenheten sin og en grundig bilombygging. Om de kan gjenvinne konkurranseevnen og utfordre de beste teamene gjenstår å se, men deres forpliktelse til forbedring er tydelig. Formel 1-entusiaster vil følge nøye med for å se om Alpine kan snu bladet på sin utfordrende sesong i 2023 og skrive et mer vellykket kapittel i årene som kommer. 

Forrige
Forrige

Newcastle ute av Champions League

Neste
Neste

– Dette laget hadde de rykket ned med!