Verstappen vil la unge talenter følge i hans fotspor

viasport

Max Verstappen debuterte i Formel 1 som 17-åring. Det førte til en regelendring Verstappen selv synes lite om.

Formel 1 har et superlisens-poengsystem, innført i 2016. Dette systemet krever at aspirerende Formel 1-førere samler 40 poeng gjennom deltakelse i lavere racingserier for å kvalifisere til en superlisens, nøkkelen til å konkurrere i F1. Innføringen av denne regelen av FIA, det internasjonale bilsportsforbundet og Formel 1s styrende organ, var i stor grad en respons på Max Verstappens vei til F1 i en alder av bare 17 år, etter å ha konkurrert i Formula 3 og hoppet over den tradisjonelle turen innom Formel 2.

Kravet kom under lupen nylig med sakene til to unge talenter. Først, da IndyCar-sensasjonen Colton Hertas forespørsel om dispensasjon ble avvist i fjor, ble regelens rigiditet diskutert. Nå har Mercedes' juniorfører Andrea Kimi Antonelli, som for tiden kjører F2 for Prema, blitt satt i søkelyset. Til tross for å ha blitt knyttet til et F1-sete potensielt så tidlig som i år, ble Antonellis søknad om tidlig superlisens før han fyller 18 i august, avvist. Dette fortalte Mercedes-sjef Toto Wolff, som uttalte at det "ikke kommer til å skje." Også Antonelli hoppet over et trinn på den vanlige stigen til Formel 1 da han gikk direkte fra FRECA til Formel 2, uten å legge inn minst én sesong i Formel 3.

Den tredoble verdensmesteren Max Verstappen har vært tydelig på at han ikke liker ordningen med superlisensen slik den er i dag. Verstappen fortalte dette til nederlandsk media nylig.

– Den regelen ble innført på grunn av meg, selvfølgelig. Til syvende og sist oppfyller den ikke sitt egentlige formål. Det handler ikke spesifikt om ham [Antonelli], men dette kan stoppe noen talenter fra å komme raskt inn i Formel 1 fordi de må samle disse 40 poengene først. Jeg er ikke en stor fan av det, av hele dette systemet. FIA tror det er bra, men jeg vil helst ikke ha det. Hvis noen er 17 eller 18 år gammel og kanskje har 20 poeng, men samtidig er veldig rask, hvorfor kan han ikke komme inn i Formel 1?

viasport

Verstappens egen reise i F1 har vært et bevis på at det kan gå fint selv om man ikke følger den tradisjonelle ruten. Han ble den yngste føreren noensinne til å score et poeng, fullføre på pallen, og vinne et løp. Hans bemerkelsesverdige prestasjoner har bare drevet debatten om hvorvidt superlisenssystemet tjener sitt tiltenkte formål om å sikre at førerne er tilstrekkelig forberedt for motorsportens høyeste nivå.

Systemet inkluderer også andre kriterier, som å være minst 18 år gammel og ha fullført minst 80% av to hele sesonger i en formelserie. Disse kravene sikter til å forsikre at førerne har tilstrekkelig erfaring og modenhet før de trer inn i Formel 1s høyrisikomiljø.

Ettersom diskusjonen fortsetter, forblir spenningen mellom å opprettholde strenge standarder og å fremme ungt talent et sentralt tema i sportens pågående utvikling. Kan Formel 1 finne en måte å balansere behovet for sikkerhet og erfaring med ønsket om å la unge talenter skinne?

Årets sesong var den første sesongen i Formel 1s lange historie uten en nykommer på startstreken i det første løpet. Det har skapt debatt, og det er tydelige stemmer som ønsker endring.

Forrige
Forrige

Guardiola må bryte forbannelsen

Neste
Neste

Erling Braut Haaland ikke med på årets lag