Kampen om topp 4: United har de enkleste kampene

viasport

Kan klare det: Scott McTominay og Manchester United må trykke til for å henge på

Tre lag kjemper en tøff kamp om den fjerde og kanskje siste plassen i neste års Champions League. Aston Villa holder fjerdeplassen, Tottenham kan avgjøre det selv og Manchester United har det beste kampprogrammet.

Det finnes en mulighet for at også femteplassen gir en plass i Champions League neste sesong, men det avhenger av resultatene i årets europacuper, både de engelske og andre. Så det er fortsatt veldig usikkert, og fokuset er naturlig nok på den sikre fjerdeplassen.

Slik er status akkurat nå, etter 28 av 38 serierunder:

4. plass: Aston Villa, 55 poeng
5. plass: Tottenham, 53 poeng
6. plass: Manchester United, 47 poeng

Her er det viktig å ta med seg at Tottenham bare har spilt 27 kamper, og derfor har en kamp til gode. Dette var møtet med Chelsea som ble utsatt fordi Chelsea spilte finale i Carabao Cup.

Tottenham: Kan avgjøre det selv

Det betyr at Tottenham garantert har fjerdeplassen, eller bedre, om de vinner sine resterende 11 kamper. Det kan ingen av de to andre lagene si ettersom ingen av disse tre møter hverandre før sesongen er ferdigspilt. Aston Villa og Tottenham møttes i den 28. serierunden, en kamp som endte med 4-0 til de liljehvite gjestene fra London.

Det å vinne alle kan imidlertid vise seg som en nesten umulig oppgave. For bare se på denne rekka med kamper som kommer fra serierunde 33 til 36: Newcastle borte, Manchester City hjemme, Arsenal hjemme og Liverpool borte. I tillegg har de også en bortekamp mot Chelsea som kan havne midt i denne rekken.

viasport

Må finstille siktet: Heung-min Son og Spurs må plukke poeng for å bli nummer 4

Aston Villa: Ligger øverst på tabellen

Selv om Spurs har en kamp til gode er det Aston Villa som ligger øverst på tabellen og akkurat nå holder denne viktige fjerdeplassen. Det er de andre lagene som må gjøre jobben for å passere Villa, ikke motsatt. For hvert eneste poeng Aston Villa tar blir det vanskeligere for lagene som presser bakfra å ta flere.

Manchester United: Fordel i kampprogrammet

Så tenker mange at denne duellen bare står mellom Aston Villa og Spurs siden det er såpass mange poeng ned til Manchester United. Men det skal spilles ti serierunder til, og Manchester United har det soleklart beste programmet igjen. De bør rett og slett hente flere poeng enn sine to konkurrenter frem mot sesongslutt. Spørsmålet er bare om de klarer å hente mange nok.

Både Aston Villa og Tottenham skal spille mot alle de tre lagene over dem på tabellen. Manchester United er ferdige med Manchester City og slipper derfor den kanskje tøffeste motstanderen av alle.

Hvis vi regner snittpoengene til motstanderne til alle de tre, så kommer Manchester United best ut også her. De møter i snitt 36,4 poeng. Dette betyr at de i gjennomsnitt skal spille mot laget på 12. plass på tabellen hver kamp frem til sesongslutt. Aston Villa møter i snitt laget på 7. plass med 44,3 poeng.

viasport

Stop the count! Ollie Watkins og Aston Villa ligger på 4. plass for øyeblikket

På toppen av dette har Aston Villa også ekstra kamper i Europa Conference League. De spilte 0-0 mot Ajax i Amsterdam i første kamp og er store favoritter til å ta seg videre før returmøtet hjemme på Villa Park. Aston Villa er også bookmakernes favoritt ti å vinne hele turneringen, noe som betyr at de vil få en hel del ekstra kamper.

Manchester United skal spille minst én kamp ekstra. De møter Liverpool i FA-cupen allerede 17. mars, og vil kunne få flere kamper om denne går rette veien for de røde djevlene. Tottenham på sin side er ute av alle cuper og har kun Premier League å fokusere på.

Bookmakerne har en soleklar favoritt

Så hva sier oddsen? Det er bred enighet om at Manchester United må finne en form vi ikke har sett fra den kanten på veldig lenge dersom de skal klare å knipe fjerdeplassen. De prises til mellom 13 og 17 i odds for å ende topp 4. Det vil si rundt 6-7% sjanse.

Aston Villa på sin side gis en vesentlig bedre mulighet. Rundt regnet 40% sjangs er de gitt, til en odds på mellom 2,25 og 2,7.

Favoritten er Tottenham. Det laveste Viasport.com har funnet er 1,4 for å ende topp 4, og det høyeste er 1,65. Så mellom 60-70% sjanse er dommen. Det vil i så fall være en stor opptur for Ange Postecoglou i hans første sesong som Premier League-manager.

Forrige
Forrige

Stjerneskuddet Oliver Bearmans drømmehelg

Neste
Neste

Formel 2 etter 2 løp: Team for team