Juleforbannelsen hviler over toppkampen

Arsenal var gode på å feire jul også i Arsene Wengers tid i klubben

I kveld møtes Liverpool og Arsenal til toppkamp på Anfield. Laget som vinner vil lede Premier League når julen feires inn, men er det egentlig en julegave de bør ønske seg?

Det er mye som ligger i potten i toppkampen mellom Liverpool og Arsenal. Det laget som vinner vil ikke bare lede Premier League til jul og nesten halvspilt sesong. Det vil også ha påført en av de aller sterkeste rivalene et surt tap. Uttrykket “sekspoengskamp” passer sjelden bedre enn her.

Denne kampen vil også påvirke både humøret og julefeiringen i mange tusen hjem. Vinner Liverpool vil de røde stuene langs Mersey gløde enda litt varmere gjennom julen, og skulle Arsenal vinne er det garantert noen knepp bedre stemning i mange London-hjem.

Skummelt å feire ligagull til jul

Men…det er et viktig men her. For nettopp disse to lagene har en lei historikk når det gjelder å lede ligaen til jul.

De seks siste gangene laget som ledet til jul IKKE vant Premier League ved sesongslutt var det enten Arsenal eller Liverpool som rotet bort ledelsen.

Kun ni ganger siden årtusenskiftet har det skjedd at det laget som er øverst på tabellen når julen ringes inn ender opp uten å løfte pokalen som mestere når våren har kommet. Newcastle og Manchester United har opplevd det én gang hver. Resten? Liverpool og Arsenal. Fire ganger for Liverpool og tre ganger for Arsenal.

Arsenal fikk oppleve dette så sent som i fjor. Da feiret Arteta og hans menn jul som ligaledere med en tilsynelatende trygg avstand ned til Manchester City. Akkurat som Liverpool gjorde det i både 2020, 2018 og 2013. Alle de fire gangene var det de lyseblå som endte opp på topp.

Her ser du oversikten over samtlige sesonger tabelltopp til jul ikke endte med ligatittel i dette årtusenet:

Ledelse julen 2001: Newcastle. Seriemester: Arsenal
Ledelse julen 2002: Arsenal. Seriemester: Manchester United
Ledelse julen 2003: Manchester United. Seriemester: Arsenal
Ledelse julen 2007: Arsenal. Seriemester: Manchester United
Ledelse julen 2008: Liverpool. Seriemester: Manchester United
Ledelse julen 2013: Liverpool. Seriemester: Manchester City
Ledelse julen 2018: Liverpool. Seriemester: Manchester City
Ledelse julen 2020: Liverpool. Seriemester: Manchester City
Ledelse julen 2022: Arsenal. Seriemester: Manchester City

Noe annet å ta med seg fra disse tallene er at Manchester City bare har ledet til jul tre av de syv gangene de har vunnet Premier League.

På forhånd tenkte kanskje mange at det var like greit for Klopp og Arteta å ta med seg ett poeng hver fra denne kampen, ettersom det da var forventet at Aston Villa ville lede Premier League over julen for første gang siden 1998. Men Villa klarte ikke å fortsette den imponerende seiersrekken på hjemmebane og fikk bare med seg 1-1 mot Sheffield United. Dermed er det Arsenal som beholder tabelltopp med uavgjort.

Kanskje var dette ren taktikk fra Unai Emery? For hvem vant Premier League sist gang Aston Villa ledet til jul? Vel, det var ikke Aston Villa. Alex Ferguson og Manchester United gikk forbi utover våren. Det samme gjorde faktisk hele fire andre lag også, for Villa tok bare 16 poeng på sine 18 siste kamper og endte på 6. plass.

Forrige
Forrige

Premier League utfordrer juleklassikerne

Neste
Neste

Lille julaften er full av fotball