En av tidenes beste rookiesesonger

Formel 1-sesongen 2023 ble vitne til en intens kamp om Rookie of the Year-tittelen, nesten like spennende som kampen om mesterskapet i seg selv. Et navn som utmerket seg tydelig i denne rookie-klassen var Oscar Piastri.

Han kom inn i sesongen med skyhøye forventninger, og Piastri levde ikke bare opp til hypen, men ble også en av de mest spennende aspektene av hele sesongen. For å virkelig sette pris på Piastri's debutsesong, er det avgjørende å spole tiden tilbake til 2022, et år som spilte en avgjørende rolle i å forme reisen hans til Formel 1. 

  

Veien til Formel 1 

I 2021 begynte Oscar Piastri å lage bølger i motorsportverdenen. Som George Russell og Lando Norris før ham, oppnådde Piastri den bemerkelsesverdige bragden med å vinne både F3- og F2-titler i påfølgende sesonger. Imidlertid går Piastri's reise enda lenger, ettersom han tidligere hadde vunnet Formula Renault Euro Cup året før, noe som gjør ham muligens til den eneste føreren i historien som har vunnet tre forskjellige store formelbil-mesterskap i tre påfølgende sesonger. Denne bemerkelsesverdige prestasjonen trakk umiddelbart sammenligninger med suksesshistoriene til Russell og Norris, og skapte spenning om Piastri's potensial i Formel 1. 

  

McLaren-forbindelsen 

Det som skilte Piastri fra hans jevnaldrende, var hans ukonvensjonelle vei til Formel 1. Hypen rundt Piastri intensiverte seg i 2022 da han avviste Alpines kunngjøring av hans kontrakt og isteden kunngjorde en overgang til McLaren. Dette dristige trekket sendte sjokkbølger gjennom F1-verdenen og la enormt press på den unge australierens skuldre. 

Ikke bare måtte Piastri leve opp til sin imponerende suksess i motorsport, men han måtte også rettferdiggjøre McLarens beslutning om å avslutte samarbeidet med Daniel Ricciardo, en erfaren fører med en kontrakt verdt 18 millioner dollar. Tyngden av disse forventningene og de unike omstendighetene rundt hans inntreden i Formel 1 gjorde Piastri til føreren å følge med på i 2023-sesongen. 

  

Sesongen utfolder seg 

For å forstå essensen av Piastri's debutsesong er det nødvendig å se på hele sesongen. Mye likt McLarens prestasjoner kan Piastri's sesong deles i to distinkte halvdeler. 

Første halvdel av sesongen var preget av lovende glimt av kvalitet, selv før Piastri mottok betydelige oppgraderinger for McLaren i Silverstone. Han gjorde en imponerende debut, nådde Q3 allerede i sitt andre løp og sikret sine første poeng på sitt hjemmeløp. Bemerkelsesverdig var det at han i de første åtte løpene aldri fullførte mer enn to plasser bak sin mer erfarne teamkamerat, Lando Norris. 

Det som skilte Piastri var evnen til å unngå rookie-feil. I motsetning til sine jevnaldrende nybegynnere, som Logan Sargeant og Guanyu Zhou, som var involvert i flere hendelser i samme periode, holdt Piastri seg konsekvent unna problemer, noe som viste hans modenhet og fatning på banen. 

  

Vendepunktet 

Vendepunktet for Piastri's debutsesong kom med ankomsten av betydelige oppgraderinger for McLaren i Silverstone. Dette markerte en betydelig endring i hans prestasjoner. Allerede i sitt første løp med den oppgraderte McLaren kvalifiserte Piastri seg som tredje raskest på griden, mindre enn ett tidel bak Norris. Gjennom hele løpet holdt tritt mot de beste førerne og viste bemerkelsesverdig ro under press. 

Hadde det ikke vært for en safety car-periode som tillot Lewis Hamilton å overta ham under pitstop, ville Piastri ha sikret en pallplass. Denne prestasjonen fremhevet hans potensial og la grunnlaget for det som skulle bli en bemerkelsesverdig andre halvdel av sesongen. 

  

Å nå nye høyder 

I de siste 11 løpene av sesongen viste Piastri konsekvent sin vekst og potensial. Tre løp skiller seg spesielt ut som betydningsfulle øyeblikk som fanger essensen av hans debutsesong. 

1. Spa: Til tross for å bli tatt ut av Carlos Sainz på første runde, var Piastri's eksepsjonelle våtværs-pace fullt utstilt. Han kvalifiserte seg foran Norris både i vanlig kvalifisering og sprintkvalifisering, og viste sin evne til å opprettholde posisjonen uten å bli involvert i på-bane-hendelser. 

2. Singapore: I løpet av dette løpet med en eldre bil enn Norris på grunn av prioritet på oppgraderinger, hadde Piastri en utfordrende startposisjon på 17. plass. Imidlertid utførte han en strålende løpsstrategi, klatret gjennom feltet og avsluttet på syvende plass, noe som viser hans løpsfølelse og fatning under press. 

3. Qatar: Høydepunktet i Piastri's sesong var utvilsomt hans prestasjon i Qatar. Til tross for problemer i kvalifiseringen, sikret han seier i Sprint-løpet og en andreplass i hovedløpet. Denne helgen viste hans potensial til å skinne under press, forsvare seg mot erfarne førere som George Russell og Lando Norris. 

  

Konsistens og Forbedring 

Mens Piastri's debutsesong uten tvil var imponerende, er det viktig å anerkjenne områder for forbedring. Et nøkkelaspekt var hans race pace i forhold til Norris, der han fortsatt hadde rom for vekst. Selv om han konsekvent kvalifiserte seg foran Norris i ett runde i løpet av den siste delen av sesongen, slet han med å matche teamkameratens race pace. 

I løp som Japan, Mexico og Abu Dhabi omgjorde hans sterke kvalifiseringsprestasjoner ofte ikke til løpsresultater, der Norris syntes å ha et overtak. Piastri erkjente behovet for å forbedre dekkstyringen og innrømmet at høy degradering var en utfordring for ham. 

  

Piastri's Analytiske Tilnærming 

En slående egenskap ved Oscar Piastri er hans analytiske og selvkritiske tankegang. Han unngår ikke å ta ansvar for sin egen prestasjon og søker å forbedre seg selv før han legger skylden på eksterne faktorer. Denne tilnærmingen har fått ros fra både fans og eksperter. Hans manager, Mark Webber, en tidligere Formel 1-fører, spilte en avgjørende rolle i å veilede Piastri gjennom en utfordrende debutsesong. Webbers råd til Piastri om å opprettholde fatning, håndtere medieinteraksjoner og fokusere på prestasjonen har vist seg effektivt. 

  

McLarens Tillit til Piastri 

Til syvende og sist taler McLarens handlinger volum om Piastri's debutsesong. Teamet forlenget kontrakten til Piastri frem til slutten av 2026, en klar indikasjon på deres tillit til hans evner og hans potensial til å bli en fremtidig superstjerne i Formel 1. Denne forlengelsen plasserer også Piastri som en verdifull ressurs hvis Lando Norris skulle bestemme seg for å forlate McLaren i fremtiden. 

  

Sammenligninger og Rangeringer 

Å evaluere Piastri's debutsesong avhenger av ulike faktorer, inkludert individuelle preferanser og kriterier for suksess. Sammenligninger med andre nybegynnere, som Lando Norris, Max Verstappen og Charles Leclerc, er uunngåelige. En Twitter-avstemning avslørte at fans var overveldende imponert over Piastri's debutsesong, med over 78% av respondentene som foretrakk ham over andre nybegynnere. 

Imidlertid, når man sammenligner debutsesonger, er det viktig å vurdere konteksten, inkludert nivået på konkurransen og teamets prestasjon. Selv om Piastri's debutsesong uten tvil var imponerende, er det viktig å merke seg at han sto overfor sterk konkurranse i et McLaren-team med en erfaren fører som Lando Norris. 

  

Avslutningsvis var Oscar Piastri's debutsesong i Formel 1 intet mindre enn spektakulær. Hans reise fra å vinne tre påfølgende store formelbil-mesterskap til å bli med i McLaren og leve opp til de enorme forventningene, viste hans eksepsjonelle talent og potensial. Piastri's evne til å håndtere press, hans analytiske tilnærming til selvforbedring og hans sterke en-runde-pace gjør ham til et lovende talent for fremtiden. 

Selv om sammenligninger med andre nybegynnere og erfarne førere er uunngåelige, er Piastri's unike reise og imponerende prestasjoner med på å plassere ham fast i samtalen om Formel 1s stigende stjerner. Uansett om han kan fortsette å forbedre konsistensen og løpsfarten gjenstår å se, men hans potensial til å bli en fremtidig mester er uomtvistelig. Formel 1-fans kan ivrig forvente å følge hans karriere i årene som kommer. 

Forrige
Forrige

– Dette laget hadde de rykket ned med!

Neste
Neste

Nye regler om spillerkontrakter og økonomi