Den viktige landskampen i Champions League

Dette er siste sesong med Champions League som vi kjenner den. Neste år endres formatet, og årets resultater kan få stor betydning for hvem som får være med.

Vi er godt vant til at Premier League har fire plasser i den gjeveste turneringen i Europa. Topp 4 har blitt et veletablert begrep, og er det viktigste målet for sesongen for alle topplagene. Topp 4 betyr nemlig Champions League, og det er der de store pengene er. Arsene Wenger sa en gang noe i retning av at topp 4 er viktigere enn å vinne tittelen, og rent økonomisk har han rett.

Neste sesong vil topp 4 kunne bli til topp 5. Men bare om de engelske lagene som spiller i årets europacuper, og da spesielt Champions League, leverer gode resultater. Det er to plasser som deles ut til de to beste landene på UEFAs co-efficient rangering ved sesongslutt.

Det var med andre ord veldig dårlige nyheter for mange klubber at Newcastle og Manchester United ble slått ut tidlig i årets turnering. Ikke bare ble de slått ut av Champions League, de fikk heller ikke muligheten til å fortsette i Europa League via tredjeplassen i gruppespillet.

Kampen om de to ekstra plassene i Champions League står mellom fem land, og stillingen er per dags dato slik:

  1. Italia - 14.00

  2. Tyskland - 13.64

  3. England - 13.63

  4. Spania - 12.69

Det er så godt som dødt løp mellom Tyskland og England om den siste plassen. Spania jakter bak, og Italia har tatt en liten ledelse. Ettersom alle lag fra hvert land samler poeng er det også viktig å se på hvem som avanserte videre fra gruppespillet:

Italia - 7 lag
Lazio, Inter og Napoli er med i Champions League. AC Milan droppa ned til Europa League, hvor også Roma og Atalanta er med. Fiorentina er med i Europa Conference League.

Tyskland - 6 lag
Bayern München, RB Leipzig og Borussia Dortmund i Champions League, Bayern Leverkusen og Freiburg i Europa League pluss Eintracht Frankfurt i Conference League.

England - 6 lag
Manchester City og Arsenal i Champions League, West Ham, Brighton og Liverpool i Europa League og Aston Villa i Conference League.

Spania - 6 lag
Real Madrid, Barcelona, Real Sociedad og Atletico Madrid i Champions League. Villareal i Europa League og Real Betis i Conference League.

Italia er eneste nasjon som har alle sine lag med fortsatt. Men hvem har fordelen etter trekningen? Der er svaret uten tvil England. Både Manchester City og Arsenal fikk en meget god trekning i Champions League. Alle de fire siste lagene vant gruppene sine og går direkte til 8. delsfinalene.

Dermed er det gode muligheter for at samtlige Engelske lag tar seg videre til kvartfinalene, noe som vil gi en meget pen uttelling på koeffisienten. I tillegg møtes flere lag fra de andre landene, noe som nødvendigvis betyr at noen ryker ut.

RB Leipzig (Tyskland) møter Real Madrid (Spania)
Lazio (Italia) møter Bayern München (Tyskland)
Inter (Italia) møter Atletico Madrid (Spania)
Napoli (Italia) møter Barcelona (Spania)

Dette betyr at minst fire konkurrenter vil forsvinne bare fra Champions League ved første anledning. Også i Europa League og Conference League kan flere lag forsvinne allerede i den ekstra kval-runden hvor flere av lagene skal ut mot tøff motstand.

Så slik det står akkurat nå er England helt klart favoritter til å ta en av de to ekstra plassene til neste års Champions League. Det er per dags dato gode nyheter for Tottenham som ligger på femteplass. Men også de andre lagene i toppen som Arsenal, Liverpool og Manchester City vil helt sikkert sette pris på det ekstra sikkerhetsnettet. Det samme gjelder årets overraskelse Aston Villa.

Viktig kan det også bli for de to lagene som bidro mest til at dette blir ekstra spennende for Englands del. Newcastle og Manchester United vil gjerne få et nytt forsøk på europas største scene.

Forrige
Forrige

Max Verstappen og Erling Haaland nominert til prestisjepris

Neste
Neste

Guardiola jakter den perfekte sesongen i VM for klubblag