Bekreftet: Adrian Newey forlater Red Bull

viasport

Den kanskje viktigste enkeltpersonen i hele Formel 1 blir ledig på markedet neste vinter. Hvor ender han opp?

Adrian Newey, den anerkjente sjefstekniske direktøren for Oracle Red Bull Racing, vil forlate Red Bull Technology Group i begynnelsen av 2025 etter en strålende 19 år lang karriere. Denne kunngjøringen markerer en betydelig endring ettersom Newey går over fra sin rolle i Formel 1-design for å fokusere på den endelige utviklingen og leveringen av RB17-hyperbilen, Red Bulls ambisiøse bilprosjekt.

Christian Horner, teamets sjef og administrerende direktør i Oracle Red Bull Racing, roste Newey som en "sann F1-legende" hvis tekniske veiledning har vært avgjørende for teamets suksess. Under Neweys visjonære ledelse siden 2006 har teamet sikret seg syv F1 førermesterskap og seks konstruktørmesterskap, og oppnådd totalt 118 seire og 101 pole positions. Dette inkluderer bemerkelsesverdige triumfer som STR 2008-seieren, som understreket Neweys dype innvirkning på teamets konkurranseevne.

Newey reflekterte over sin karriere og uttrykte en livslang lidenskap for raske biler og takknemlighet for muligheten til å realisere sin drøm som Formel 1-ingeniør. “I nesten to tiår har det vært min store ære å ha spilt en nøkkelrolle i Red Bull Racings fremgang fra oppstartsnymfing til flere ganger tittelvinnende team," uttalte han. Newey takket også kolleger og aksjonærer for samarbeid og støtte, og la spesielt merke til Christian Horners dobbeltrolle som forretningspartner og venn.

Når Newey nå forbereder seg på å skifte fokus til RB17-prosjektet, forblir han engasjert i de siste utviklingsstadiene av denne hyperbilen, og sikrer hans varige innflytelse på Red Bulls innovasjoner. Hans rolle i teamets historie er ikke bare preget av hans tekniske dyktighet, men også hans strategiske mestring over F1-reglementet som konsekvent har plassert Red Bull i forkant av sporten.

viasport

Horner, i sin hyllest, fremhevet Neweys rolle i å transformere Red Bull til en dominerende kraft i Formel 1. “Hans eksepsjonelle evne til å tenke utover F1 og bringe bredere inspirasjon til utformingen av grand prix-biler, hans bemerkelsesverdige talent for å omfavne endring og finne de mest lønnsomme områdene av regelverket å fokusere på, og hans ustoppelige vilje til å vinne har hjulpet Red Bull Racing å bli en større kraft enn jeg tror selv den avdøde Dietrich Mateschitz kunne ha forestilt seg,” utdypet Horner.

Adrian Neweys reise med Red Bull Racing har vært preget av flere avgjørende øyeblikk: Hans design, RB3, oppnådde en pallplassering ved European Grand Prix i 2007. Året etter ledet hans kreative dyktighet teamet til sin første seier med Sebastian Vettel ved det italienske GP. Hans innovative RB5-design i 2009 etter betydelige regelendringer førte til seks seire, og la grunnlaget for en serie med mesterskapsseire som startet i 2010 med RB6.

Introduksjonen av hybridkraft i 2014 så en strategisk vending med Newey i spissen for skapelsen av Valkyrie-hyperbilen, etterfulgt av en gjenoppliving i konkurransen med ankomsten av Honda som teamets kraftenhetpartner i 2019. Hans design, RB16B, markerte en mesterskapsseier i 2021, og RB18 initierte en ny æra av dominans som fortsatte inn i dag.

Når Newey nå forbereder seg på å forlate sin fulltids F1-rolle, forblir hans arv ved Red Bull Racing uutslettelig. Hans kommende fokus på RB17 lover å omfatte hans vedvarende innflytelse, og etterlater en teknologisk arv som, som Horner rørende bemerket, “vil ekko gjennom hallene i Milton Keynes og [være] et passende testamente og arv til hans tid hos oss.”

Forrige
Forrige

Guenther Steiner saksøker Haas

Neste
Neste

Straffes for feil registrering av Carvalho