Villa kan ta tabelltoppen for første gang siden forrige årtusen

Aston Villa er i eventyrlig form om dagen, og kan fortsette rekordrekken med hjemmeseiere samtidig som de inntar tabelltoppen i Premier League for første gang siden 1999.

Tre poeng og tabelltopp i kveld vil også bety at seiersrekken hjemme på Villa Park fortsetter. Den er allerede på 15 strake hjemmeseiere, noe som er klubbrekord. Det er mye som peker mot at den rekorden flyttes til 16.

Motstanderlaget er nemlig bunnlaget i Premier League, Sheffield United. Selv om Chris Wilder har kommet tilbake til klubben og skapt en optimisme som var sårt savnet er det ingen tvil: Aston Villa er soleklare favoritter. Bookmakerne gir deg bare rundt 1,2 ganger innsatsen for hjemmeseier, og du kan få så mye som 15 i odds for at poengene blir med til Sheffield.

Skulle Villa vinne kampen og ta over tabelltoppen, om en midlertidig frem til Liverpool og Arsenal møtes lørdag kveld, vil det være første gang klubben leder Premier League siden 8. januar 1999. For å sette det i perspektiv var dagens England-manager Gareth Southgate midtstopper på det Villa-laget.

Villa vil i tillegg kunne bli den åttende (!) klubben som leder årets Premier League. Tidligere har både Brighton, Manchester City, Liverpool, Newcastle, Tottenham og West Ham ledet i tillegg til Arsenal som ligger i føringen for øyeblikket.

Rekorden for antall forskjellige lag som har ledet Premier League ved slutten av et døgn er ni, fra 2020/21-sesongen. I tilfelle noen lurte på det. Det kan bli vanskelig å utfordre den rekorden denne sesongen, ettersom de to best plasserte lagene utenom de åtte nevnte er Manchester United og West Ham som ligger henholdsvis ni og 12 poeng bak tabelltoppen for øyeblikket.

Unai Emerys eventyrlige år

Aston Villas form denne sesongen har overrasket mange, men langt fra alle. Det gikk litt under radaren hvor gode Villa var i siste halvdel av forrige sesong, etter Unai Emery kom inn som ny manager. Han ble ansatt 24. oktober 2022 og har på 14 måneder tatt Villa fra et lag som var på vei tilbake til Championship til å bli en tittelutfordrer.

Mye tyder på at både Emery og Villa-fansen vil kunne nyte den gode perioden en stund til. Etter fredagens kveldskamp mot bunnlaget Sheffield United er det en tur til Old Trafford på Boxing Day for å møte et Manchester United som er en skygge av seg selv, før Burnley, nok et nyopprykket lag i bunnstriden kommer til Villa Park på årets nest siste dag.

Det vil med andre ord være langt fra umulig for Aston Villa å avslutte 2023 på toppen av Premier League, slik de gjorde det i 1998. Den gangen inntok de tabelltoppe 28. desember og holdt den som nevnt til 8. januar 1999. Den ikke like lystige fortsettelsen på historien er at Aston Villa den gang bare klarte å vinne 16 poeng til på sesongens 18 siste kamper, og ramlet til en 6. plass på tabellen.

Forrige
Forrige

Manchester Citys utfordrende sesong

Neste
Neste

Klopp skuffet over Liverpool-fansen