Kjappere offside-avgjørelser i Premier League

viasport

Teknologi vil gjøre VAR raskere og gi publikum bedre informasjon om hva som skjer fra neste sesong.

Premier League skal introdusere semi-automatisert offsideteknologi (SAOT) fra neste sesong, med mål om å effektivisere beslutningsprosessen for kampdommere, eller enklere sagt bruke mindre tid på avgjørelsene. Denne utviklingen følger en avtale om å implementere SAOT etter en av høstens landslagspauser. Den nye teknologien lover raskere og mer konsistent plassering av virtuelle offside-linjer ved å benytte optisk spillertracking. I tillegg vil den generere høykvalitets grafikk for kringkasting, noe som forbedrer både stadion- og TV-opplevelsen for fansen.

Howard Webb, dommersjef i England, eller Chief Refereeing Officer i Professional Game Match Officials Limited (PGMOL), som er hans formelle tittel, utdypet fordelene med SAOT i en nylig episode av "Match Officials Mic'd Up." Webb fremhevet teknologiens rolle i å forbedre effektiviteten. "Vi nevnte tidligere viktigheten av effektivitet, og semi-automatisert offside, som vi vil se komme inn i Premier League neste sesong, vil hjelpe i den sammenhengen," sa Webb. "Det vil gjøre oss raskere i mange situasjoner som involverer trange offside-avgjørelser."

Webb understreket ferdighetene til Premier League-forsvarere i å flytte seg opp på riktig tidspunkt for å spille motstanderne offside, og angrepsspillernes dyktighet i å time sine løp. Disse situasjonene resulterer ofte i veldig trange offside-avgjørelser. "Assistentene er også veldig flinke til å gjøre vurderinger i sanntid, men de må selvfølgelig fortsatt sjekkes av VAR, og ofte lener spillerne seg, og det er kanskje avstand mellom forsvarerne og angriperne," la han til.

viasport

For øyeblikket innebærer prosessen å bruke programvare til å trekke linjer fra spillernes kroppsposisjoner, en oppgave som krever tid og nøyaktighet. SAOT har som mål å fremskynde denne prosessen ved å automatisere plasseringen av disse linjene. Webb anerkjente at det fortsatt vil være situasjoner der det eksisterende systemet er nødvendig, spesielt når flere spillere er i nærheten av hverandre. Imidlertid vil SAOT i mange tilfeller betydelig øke hastigheten på offside-beslutningsprosessen.

Når han forklarte hvorfor teknologien kalles "semi-automatisert" i stedet for "fullautomatisert," sa Webb: "Semi-automatisert antyder for oss hvor offside-linjen er, men vi må fortsatt sjekke punktet som indikerer når ballen sparkes - sørge for at datamaskinen har valgt det riktige, sørge for at den har valgt de riktige spillerne, fordi vi må gjenkjenne hvem som er forsvareren vi er interessert i, og sørge for at den har identifisert de riktige spillerne. Og det er bare en validering egentlig, av hva datamaskinen foreslår for oss."

Han nevnte også at det foreløpig ikke er noen sanntidsindikasjon fra SAOT til dommerne på banen om hvorvidt en spiller er offside. "Det kan være noe som kommer etter hvert, hvor de får noe informasjon i sanntid, noe som vil forhindre forsinkelser i flagging. Men det er et stykke unna."

Webb avsluttet med å understreke den kontinuerlige jakten på forbedringer i nøyaktighet og effektivitet: "Vi holder et veldig tett øye med alt som gjør oss mer nøyaktige, mer effektive, og som gagner spillet på en måte vi mener VAR har gjort de siste fire til fem årene." Introduksjonen av SAOT markerer et betydelig steg i å forbedre presisjonen og hastigheten på dømmingen i Premier League.

Forrige
Forrige

Skal det endelig lykkes på hjemmebane for Charles Leclerc?

Neste
Neste

Skuffelsen på Imola påvirker ikke fremtiden