Formel 1 på vei mot tidenes Silly Season

viasport

Hvem blir Verstappens teamkamerat neste sesong? Ricciardo og Perez tar gjerne jobben!

Over halvparten av førerne i Formel 1 er på utgående kontrakter denne sesongen. Det betyr at det bare er å spenne sikkerhetsbeltene, for dette kommer til å bli intenst!

For første gang starter en sesong uten noen endringer i førerkabalen. Samtlige 20 førere skal kjøre for det samme teamet med den samme teamkameraten som de avsluttet 2023-sesongen med. Det vil garantert ikke skje neste år.

Etter at Charles Leclerc forlenget sin kontrakt med Ferrari er det fortsatt 13 av de 20 førerne som går inn i sitt siste år i kontraktene sine. Noen vil få fornyet tillit der de er i dag, noen vil bytte team og noen vil forsvinne ut av Formel 1. Kanskje for bestandig. Kampen om å sikre seg de beste setene og avtalene for 2025 er allerede i gang, og vil bare bli mer og mer intens utover vårsesongen!

Vi så i fjor hvor brutal denne sporten er da Nyck de Vries fikk sparken etter bare 10 løp. Det kan komme til å skje også denne sesongen. Manges øyne er festet på Sergio Perez i Red Bull, Logan Sargeant i Williams, Lance Stroll i Aston Martin og de to førerne til Haas.

Vil den nye teamsjefen ha andre førere?

Haas byttet nylig ut sin karismatiske teamsjef Günther Steiner med Ayao Komatsu. Det er ingen hemmelighet at både Nico Hulkenberg og Kevin Magnussen ble hentet til teamet av Günther selv, og når han ikke lenger er det for å beskytte de kan det hende en eller begge blir byttet ut relativt raskt.

Gene Haas som eier teamet sa rett ut av resultatene har vært alt for dårlige. Da er en ny sesong med samme mannskap og oppskrift en dårlig plan om han ønsker endring. Haas har ingenting å tape på å prøve en annen sjåfør, og de kan treffe blink med et ungt talent som er den neste superstjernen.

viasport

Kevin Magnussen og Nico Hulkenberg går en usikker fremtid i møte

Spisse albuer i første halvdel av sesongen

For alle førerne som går en usikker fremtid i møte er det én ting som er helt sikkert, og det er at de vil kjempe med alt de har for å skaffe seg en best mulig posisjon for fremtiden. Den beste måten å gjøre det på er å levere gode resultater på banen. Med så mange på utgående kontrakter vil hver eneste posisjon og hver eneste duell bety noe. En kamp om 16. plass kan for mange bety like mye som en kamp om 5. plass.

Her er oversikten over hvilke førere som står uten kontrakt etter sesongen:

Sergio Perez, Red Bull
Fernando Alonso, Aston Martin
Carlos Sainz, Ferrari
Esteban Ocon, Alpine
Pierre Gasly, Alpine
Valtteri Bottas, Stake
Zhou Guanyu, Stake
Kevin Magnussen, Haas
Nico Hulkenberg, Haas
Alex Albon, Williams
Logan Sargeant, Williams
Yuki Tsunoda, VISA RB
Daniel Ricciardo, VISA RB

Det betyr at det bare er Max Verstappen, Lewis Hamilton, George Russell, Lance Stroll, Lando Norris og Oscar Piastri som har kontrakt også etter den kommende sesongen.

Erfaring er en viktig valuta i Formel 1

Mange av førerne på listen vil være svært ettertraktede og neppe stå i fare for å ikke finne seg et team å kjøre for også i 2025. En fører som Carlos Sainz vil ikke bli arbeidsledig om han ikke velger det selv, som et eksempel.

Det vil ikke overraske mange om flere navn forsvinner fra grid’en etter denne sesongen. Valtteri Bottas har kanskje hatt mer fokus på det som skjer utenfor banen enn det som skjer på banen. Ikke helt ulikt hva vi så fra landsmannen Kimi Raikkonen i hans siste sesonger, som faktisk var i samme team. Usikkert er det også for teamkameraeten Zhou Guanyu som har vært veldig anonym i sine to sesonger. Selv om han ikke har vært dårlig har han heller ikke vært spesielt bra, og anonymitet er skummelt i en show-sport som Formel 1 tross alt er.

Flere andre førere begynner å dra på årene. Det betyr samtidig at de har mye erfaring, noe som kan være en helt sentral egenskap nå som teamene er på vei mot nye regler fra 2026-sesongen. En fører som er god på tilbakemeldinger for å få den nye bilen så god som mulig er helt avgjørende for resultatet på banen. Fernando Alonso er utvilsomt den mest erfarne av alle sammen, og når han samtidig viste i 2023 at han fortsatt har like mye tempo og kløkt ute på banen som i glansdagene vil han bli i Formel 1 om han selv ønsker det.

Det blir utvilsomt spennende å følge med når sesongen kommer i gang. Mye tyder på at vi vil få noen nyheter tidlig på våren, og dette kan igjen sette i gang kjedereaksjoner av førere som bytter team eller mister sine plasser. Spenn dere fast, 2024 kan bli tidenes heftigste sesong på mange måter!

Forrige
Forrige

McLarens dristige trekk for 2024

Neste
Neste

– Jeg var bedre enn Michael Owen