Formel 1 kommer til Madrid

viasport

Carlos Sainz får kjøre Formel 1 i sin hjemby, Madrid

Den spanske hovedstaden Madrid skal arrangere Formel 1-løp på en helt ny bane fra 2026-sesongen. Løpet kommer til å bli det mest bærekraftige vi noen gang har sett!

Banen vil ha 20 svinger og bli nesten fem og en halv kilometer lang. Det skal etter beregningene ta ett minutt og 32 sekunder å kjøre rundt hele banen med en Formel 1-bil. Banen skal være delvis permanent bygget og delvis på veier som er i daglig bruk. Altså en hybrid mellom gatebane og tradisjonell racerbane. Den vil kunne ta i mot 110 000 publikummere per dag, med planer om å øke kapasiteten til 140 000 tilskuere per dag.

Det betyr at Madrid vil være ett av de største løpene på kalenderen målt i tilskuerantall. I tillegg skal banen bygges bare fem minutter fra byens hovedflyplass Adolfo Suarez Madrid-Barajas, noe som vil gjøre dette løpet til ett av de mest tilgjengelige stoppene på kalenderen.

Bedre på bærekraft

Nettopp det at banen vil ligge så nært hovedflyplassen gjør store utslag for gjennomføringen av løpet fra et bærekraft-perspektiv. Så mye som 90% av alle publikummerne vil reise til og fra løpet med kollektivtransport, og de som bor på et av de mange hotellene ved flyplassen vil kunne spasere til banen.

I tillegg til dette vil alle midlertidige bygg som settes opp i forbindelse med løpet bli bygget med resirkulert materiale. Dette vil være viktig for Formel 1 i deres arbeid med å bli karbon-nøytrale innen 2030.

viasport

Banen vil bygges rundt det enorme IFEMA-senteret rett ved Madrids hovedflyplass

– De nye reguleringene fra 2026 er designet med tanke på å bli karbon-nøytrale innen 2030, og da er det veldig fint å se at de lokale arrangørene setter tydelig fokus på miljø og bærekraft i sine planer for arrangementet, sa Mohammed Ben Sulayem, president i det internasjonale motorsportforbundet FIA.

Muligheter for å kombinere Formel 1 og toppfotball

Et tips for de som liker både Formel 1 og fotball, slik vi gjør her på Viasport.com, er at denne nye banen vil ligge rett ved siden av Wanda Metropolitano, som er hjemmebanen til Atletico Madrid. Det vil med andre ord være godt mulig å oppleve både en kamp i La Liga eller kanskje Champions League i tillegg til Formel 1 på en og samme tur. Og med litt flaks kan du få begge deler i gangavstand fra hotellet!

Det vil også være mye arrangementer og underholdning inne i Madrid sentrum. Jose Vicente de los Mozos er president i IFEMA MADRID, og hadde dette å si om den store nyheten:

– Vi har ambisjoner om å arrangere et Grand Prix som vil sette standarden for F1. Vi har spesialdesignet hele tilbudet til å gi en unik opplevelse for både fansen og teamene som deltar. Med dette vil Madrid dykke ned i utviklingen av et nytt konsept som kombinerer sport og underholdning samtidig som vi leverer et arrangement som vil bli husket!

Forrige
Forrige

Ferrari med store endringer foran 2024-sesongen

Neste
Neste

Saudi-prosjektet: ambisjoner, kontroverser og angring