Fordelen av å være venstrebent under straffespark

viasport

Hvert mål kan være forskjellen mellom seier og nederlag, og straffespark skiller seg ut som avgjørende øyeblikk. Nylig har en interessant trend dukket opp som antyder en betydelig fordel for venstrefotede straffeskyttere. Viasport dykker ned i straffesparkets verden, undersøker hvorfor denne fordelen eksisterer, og hva som kan bidra til den. 

  

Straffespark - En statistisk utfordring 

Når vi tenker på straffespark, assosierer vi ofte dem med høytrykkssituasjoner og en høy sannsynlighet for å score. Historisk sett har forventet målverdi (xG) for et straffespark vært rundt 0,78, noe som betyr at gjennomsnittlig 78% av straffespark blir omsatt til mål. Imidlertid har Premier League opplevd en bemerkelsesverdig økning i konverteringsfrekvensen for straffespark, med nesten 92% suksessrate i inneværende sesong, som er eksemplifisert av 44 mål av 48 straffespark. 

For å sette dette i perspektiv har konverteringsfrekvensen for straffespark i Premier League variert betydelig tidligere, med så lavt som 65,5% i 2012 og så høyt som 83,9% i 2013-14. Slike svingninger er ikke uvanlige, men hva forklarer den nylige økningen i vellykkede straffespark? 

  

Endringer i lovgivningen og målvakters bevegelser 

En faktor som har påvirket straffesparklandskapet er endringer i regelverket før 2019-20 sesongen. Denne regelendringen påla at målvakter måtte holde seg på mållinjen til sparketakeren slo ballen. Hensikten var å minimere målvakters bevegelse og opprettholde rettferdighet. Imidlertid kan denne endringen ufrivillig ha spilt en rolle i å øke suksessraten for straffespark. 

Profesjonelle målvakter krever vanligvis mellom 0,6 til 1 sekund for å dykke til hjørnene av målet. I motsetning kan straffespark nå målet på så lite som 0,4 sekunder. Den nye regelen, som binder målvakter til linjen, forsterker angrepsfordelen, da målvakter har begrenset tid til å reagere effektivt. 

  

Langvarige videorevideringer og tilstrømning av kvalitetsskyttere 

En annen faktor som bidrar til den nylige økningen i vellykkede straffespark kan være spillernes tilpasning til lange videorevisjoner med videoassistert dømming (VAR), som kan øke angst og påvirke straffeskytterens prestasjon. Det økte antallet vellykkede straffespark kan også være knyttet til en tilstrømning av høykvalitets straffeskyttere, samt avgangen til noen av ligaens beste straffereddende målvakter. 

  

Venstrebente fordeler 

En fremtredende trend denne sesongen har vært prevalensen av venstrefotede straffeskyttere. Blant de 48 straffesparkene tatt i Premier League, har imponerende 23 blitt tatt av venstrefotede spillere. Denne andelen er satt til å være den høyeste som noensinne er registrert, langt over gjennomsnittet i konkurransen på 19,4% siden 2018-19. 

Antallet venstrefotede straffespark har jevnt økt de siste sesongene, fra en samlet total på 30 mellom 2018-19 og 2020-21 til nesten like mange allerede i inneværende sesong. Spørsmålet oppstår: hvorfor er venstrefotede straffeskyttere så vellykkede? 

  

viasport

Å avsløre fordelene

Fordelen av å være venstrefotet under straffespark kan tilskrives to hovedkorrelasjoner: en bemerkelsesverdig høy konverteringsfrekvens og et uforholdsmessig stort antall venstrefotede straffespark. Imidlertid er det komplekst å fastslå årsakssammenhenger i fotball, ettersom sporten er dynamisk og påvirket av utallige variabler. 

Siden regelendringene i 2019-20 har venstrefotede straffeskyttere scoret 84,7% av straffesparkene i Premier League, en figur over 5% høyere enn deres høyrefotede motparter. Den avgjørende forskjellen ligger i redningsfrekvensen, der målvakter redder bare 88,7% av venstrefotede straffespark sammenlignet med 14,4% av høyrefotede. 

  

Den negative frekvensavhengige hypotesen 

Denne fordelen av venstrefotede straffeskyttere kan tilskrives begrepet den negative frekvensavhengige hypotesen. På grunn av mangel på venstrefotede fotballspillere har målvakter hovedsakelig lært å forsvare seg mot høyrefotede skudd. Når de står overfor venstrefotede straffeskyttere, blir målvaktenes opplæring mindre effektiv, da vinklene og banene til skuddene er betydelig annerledes. 

Videre fant en studie fra 1996 om engelske fotballspillere at målvakter hadde problemer med å forutsi venstrefotede straffespark i forhold til høyrefotede. Intervjuer med målvakter avslørte vanskeligheter med å oppfatte signalene fra venstrefotede sparkere, selv i en tid med omfattende analyser av motstanderen. 

  

I fotballens verden forblir straffespark en av de mest nervepirrende øyeblikkene, der millisekunder kan avgjøre utfallet. Den nylige økningen i vellykkede straffespark i Premier League, spesielt av venstrefotede spillere, har vakt interesse blant fans og analytikere. 

Selv om de eksakte årsakene til denne fordelen av venstrefotede ikke er endelig bevist, spiller den negative frekvensavhengige hypotesen og regelendringene tilsynelatende en avgjørende rolle. Som Premier League fortsatt opplever en overrepresentasjon av venstrefotede utøvere, virker det sannsynlig at denne trenden vil vedvare. Forståelsen av dynamikken i straffespark i fotball forblir et fascinerende studieområde, der statistiske anomalier kan inneha nøkkelen til å løse mysteriene i den vakre sporten. 

Forrige
Forrige

Chelseas overgangsvindu

Neste
Neste

Kylian Mbappés Valg: Real Madrid, Liverpool eller PSG?