Derfor valgte Lewis Hamilton Ferrari

viasport

Fredagens nyhet om Lewis Hamiltons kommende overgang fra Mercedes til Ferrari er den største motorsporten har sett på mange år. Her får du forklaringen på hvorfor det skjedde.

Eksperter i Norge og verden over reagerte med sjokk da nyheten begynte å lekke ut torsdag formiddag. Naturlig nok, for denne nyheten var en gedigen overraskelse. Lewis Hamilton hadde tross alt skrevet under på en ny kontrakt med Mercedes så sent som i fjor sommer som skulle gjelde for både 2024 og 2025-sesongene. Ingen kunne se dette komme.

Det som imidlertid ikke er like umulig å forstå er hvorfor Lewis Hamilton valgte nettopp Ferrari fremfor å bli værende i Mercedes, laget hvor han har vunnet seks verdensmesterskap som fører.

Argumentet om at Mercedes har vært det soleklart beste teamet i Formel 1 det siste tiåret har blitt brukt. Mercedes har i løpet av det siste tiåret vunnet åtte VM-titler for lag, og syv VM-titler for førere. Lewis Hamilton og Mercedes var en perfekt match og en suksesshistorie vi ikke har sett maken til siden Michael Schumacher og Ferrari.

Fra dominans til feilslått prosjekt

Men det siste tiåret inneholder også to meget vesentlige regelendringer og dermed to helt ulike epoker innen Formel 1. Mercedes dominerte den første, best kjent som hybrid-æraen. Men den tiden er over, og etter dagens regelverk ble innført fra 2022-sesongen har ikke Mercedes vært i nærheten av hva vi har sett tidligere.

Mercedes var overlegne fra første meter med den nye 1,6 liters turbomotoren som ble innført fra 2014-sesongen. Dominansen fortsatte i flere år frem til den berømte 2021-sesongen hvor Max Verstappen vant sin første VM-tittel. Dette var også siste sesong før reglene ble endret på ny, og vi fikk de nye bilene vi fortsatt har i dag. Motorene er de samme, men hele konseptet rundt aerodynamikken er totalt forandret.

Red Bull tok over rollen som det overlegne og dominerende teamet. Mercedes forsøkte seg med sitt “zero pod” konsept som viste seg å være totalt feilslått. Til tross for de svake resultatene valgte Mercedes å beholde dette konseptet også inn i 2023-sesongen før de omsider tok grep og gjorde endringer. For lite for sent har mange ment, og etter å ha sett hvordan andre lag som Aston Martin og McLaren klarte å tilpasse sine biler på kortere tid er det vanskelig å påstå noe annet.

viasport

Charles Leclerc, Fred Vasseur og Lewis Hamilton kjenner hverandre godt, og fra 2025 er de på samme lag

Hamiltons viktigste fokus for fremtiden

Det er én ting som gjelder for Lewis Hamilton nå, og det er å bli verdensmester igjen. Han står med syv titler, like mange som Michael Schumacher. Den åttende var innenfor rekkevidde i 2021, men glapp på målstreken. Den åttende tittelen betyr alt for Lewis Hamilton nå. Mer fordi den glapp på måten den gjorde enn for å forbigå Schumacher.

Og hvor har han størst mulighet til å bli verdensmester?

Svaret er ikke Mercedes. Og så enkelt er det å forklare hvorfor denne sjokkerende nyheten kommer. Red Bull er det åpenbare svaret, men selv ikke sportens mestvinnende fører gjennom tidene kan velge og vrake fritt. Red Bull har Max Verstappen og trenger ikke Lewis Hamilton. I tillegg er det langt fra sikkert at Lewis Hamilton ønsker å kjøre en lik bil som Max Verstappen, rett og slett fordi det er gode muligheter for at den yngste av de to ville kommet best ut av en slik sammenlikning.

McLaren viste seg å ha den nest beste bilen i siste halvdel av 2023-sesongen, men de har to meget talentfulle unge førere og hverken noe ønske eller behov for å bytte ut noen av de. Lando Norris signerte nylig en ny kontrakt med teamet, og Oscar Piastri leverte i fjor den beste rookie-sesongen siden Hamiltons debut-sesong.

Da står vi igjen med Aston Martin og Ferrari. Det er en kjent sak at Lance Stroll har fast plass i Aston Martin så lenge pappa Lawrence Stroll eier teamet. Den andre bilen kjøres av Fernando Alonso som viste at han var fullt på høyde med Hamilton de gangene de to duellerte på banen forrige sesong. Da er det bare Ferrari igjen av teamene som har en realistisk mulighet til å stille med en rask nok bil til å kjempe om VM-titler. Likevel er Ferrari på ingen måte noe sistevalg for Lewis Hamilton, snarere tvert i mot.

viasport

Alle drømmer om å kjøre en Ferrari, også Lewis Hamilton

Guttedrømmen som går i oppfyllelse

Flere ganger har Lewis Hamilton uttalt at han har lyst til å kjøre for Ferrari. Det har vært en drøm helt siden han var en liten gutt som kjørte gokart. Slik det er for nesten alle unge gutter som kjører gokart. Ferrari har en helt egen posisjon innen motorsport ingen er i nærheten av å kunne matche. Det kan sammenliknes litt med Real Madrid i fotball. Det er laget alle gutta på løkka drømmer om å spille for en vakker dag.

Enzo Ferrari sa det godt selv da han ble spurt om å forklare den ikoniske rødfargen Ferrari alltid har hatt på sine biler:

– Spør et barn om å tegne en racerbil. Nesten alle sammen vil tegne en rød bil. Ferrari er alles drøm.

Og om vi ser på tallene fra de to siste sesongene, altså etter det gjeldende regelverket ble innført, så er valget enda lettere å forstå: Ferrari har helt enkelt en raskere bil. De har vunnet 5 løp. Mercedes har bare vunnet ett løp. Ferrari har tatt 19 pole positions (vunnet kvalifiseringen) mot Mercedes sine to pole positions.

Lewis Hamilton har valgt det teamet som gir han best muligheter til å vinne en ny VM-tittel, men uansett hvor mye vi sammenlikner de forskjellige teamene så er det én ting ingen kan gjøre noe med:

Bare Ferrari er Ferrari.

Forrige
Forrige

Hvem erstatter Lewis Hamilton i Mercedes?

Neste
Neste

Chelsea i økonomitrøbbel