Afrikansk fotball-legende anklaget for trusler, vold og kampfiksing

viasport

Han har vunnet både La Liga, Serie A, Champions League, Afrikamesterskapet og en drøss med cuper og individuelle priser. Nå har den mektige karrieren fått en stor skamplett med disse alvorlige anklagene.

Samuel Eto’o regnes som en av Afrikas største fotballspillere gjennom tidene. Hans glitrende karriere inkluderer blant annet to seire i Afrikamesterskapet med Kamerun, fire ganger kåret til Årets Spiller i Afrika, samt Champions League-titler og ligamesterskap i Spania og Italia med Barcelona og Inter Milan.

Som president i Kameruns fotballforbund (Fecafoot) var Eto’o en synlig skikkelse under årets AFCON, hvor han gråt av glede da Kamerun gikk videre til utslagsrundene, og danset med laget i garderoben. Etter nederlaget mot Nigeria, har oppmerksomheten igjen vendt seg mot ham.

Hans to år som president har vært innholdsrike. I juni 2022 ble han dømt til 22 måneders betinget fengsel og bøtelagt med 1,4 millioner pund for skatteunndragelse i Spania knyttet til bilde-rettigheter.

I mai 2023 kunngjorde han at han var "stolt" over å bli ambassadør for spillselskapet 1XBet, til tross for at FIFA’s etiske regelverk forbyr "ansatte" i fotballen fra å delta i, direkte eller indirekte, betting eller ha noen slik tilknytning.

Under fotball-VM i Qatar, beklaget Eto’o det han beskrev som en "voldelig konfrontasjon" med en algerisk journalist utenfor et stadion.

The Athletic har nå fått tilgang til WhatsApp-meldinger, e-poster, brev og lydopptak som en tidligere Fecafoot-ansatt hevder er bevis på at Eto’o og hans nærmeste medarbeidere har vært involvert i kampfiksing, maktmisbruk, fysiske trusler, tilskyndelse til vold og spredning av falsk informasjon i Kamerun.

Dokumentene ble sendt til FIFAs etikkomité i juli av den tidligere Fecafoot-visepresidenten Henry Njalla Quan Junior og undersøkes også av CAF, Afrikas fotballføderasjon.

I august sa CAF at de undersøkte "alvorlige" påstander om "upassende oppførsel" fremsatt av ulike interessenter i kamerunsk fotball mot Eto’o.

FIFA har ikke kommentert om de har startet sin egen etterforskning. Eto’os advokater, Vey & Associes, og Eto’o selv, har ikke svart på henvendelser om temaet. De har tidligere avvist påstandene som "ondsinnete rykter".

Njalla Quan Junior hevder blant annet at Eto’o arrangerte fiksing av en nøkkelkamp involverende laget eid av Njalla Quan Junior, etter at sistnevnte hadde bedt om forbedringer i standarder og gjennomsiktighet i organisasjonen.

viasport

Det hevdes at under pausen i første kamp, ble en telefon satt på høyttaler slik at dommerne kunne motta direkte instruksjoner fra Eto’o selv. Disse påstandene er basert på kommunikasjon Njalla Quan Junior har hatt med en tredjepart som ønsker å forbli anonym.

Den første kampen i en to-delt semifinale i Kameruns tredje divisjon endte i kaos. NQSA mottok fem røde kort (tre spillere og to trenere) og fire gule. Motstanderen Kumba City ble tildelt to tvilsomme straffespark.

I en 11-minutters lydopptak som tilsynelatende er en samtale mellom Eto’o og en annen person, antydes det at Eto’o sa at "det er ting vi kan gjøre", samtidig som han advarer den andre om å være "veldig diskret".

Eto’o har vært anklaget for å gi forsikringer til eieren av Victoria United, en nær bekjent av ham, om at han kunne hjelpe laget hans med å rykke opp til toppdivisjonen.

I fjor benektet Eto’o ethvert baktanker i et intervju med Italias Gazzetta dello Sport: "Jeg snakket med en venn, en som investerer i fotball og ønsker å gjøre klubben sin til en av de beste i Kamerun. Jeg beroliget ham bare ved å si at jeg ville gjøre alt mulig for å unngå dommerfeil mot ham," sa han.

Njalla Quan Junior, som har sendt inn en mappe med det han hevder er bevis, ble gitt en 10-års utestengelse fra fotball av Fecafoot og ilagt en bot på £12,000. Fecafoot anklaget ham også for korrupsjon og forsøk på å påvirke dommere.

Dokumentet konkluderer med å oppfordre FIFA til å etterforske en "skandale som ikke ærer bildet av Kamerun og verdensfotballen" og som "er dessverre det nye ansiktet til kamerunsk fotball under Samuel Eto’o".

Eto’o ble valgt som president med et mandat for å transformere kamerunsk fotball, men lite har blitt oppnådd, to år inn i perioden. Jean-Bruno Tagne, som ledet Eto’os valgkampanje, ga ut en bok kalt "L'Arnaque" ("Svindelen") om sine opplevelser, inkludert å vitne Eto’os sinne da et viktig dokument forsvant.

Forrige
Forrige

De nye Formel 1-reglene for 2026

Neste
Neste

Tottenham ønsker Solanke