Tapre Luton blir dårlig belønnet

Ett av de største eventyrene i moderne fotball er utvilsomt historien til Luton Town. På nesten sjokkerende få år har de tatt ferden fra non-league opp til Premier League, og mot de fleste tips biter de overraskende godt fra seg på det øverste nivået.

PREMIER LEAGUE: Luton - Manchester City 1-2

Vi går mot halvspilt sesong, og Luton ligger faktisk på 18. plass som vil gi nedrykk ved slutten av sesongen. De to eneste lagene under de på tabellen er de to andre langene som rykket opp sammen med Luton fra fjorårets Championship, Burnley og Sheffield United.

Det er fire poeng opp til trygg plass. Det høres dystert ut, og det er kanskje det også, men langt fra så dystert som de aller fleste trodde det skulle se ut på dette tidspunktet. Og litt av grunnen til det er hvor nære Luton har vært vesentlig mer poeng enn de ni de har samlet, og mot hvilke motstandere dette har skjedd.

Det er bare et par dager siden lille Luton spilte mot verdens beste klubblag og var nære på å stikke av med alle poengene. Vi sier lille Luton fordi når det kommer til ressurser er de en tydeligere miniputt enn vi noen gang har sett i Premier Leagues historie. Både lønnsbudsjett, markedsverdi og innkjøpsverdi til spillerstallen til Luton er vekslepenger for de andre lagene i liagen. Og særlig for Manchester City, laget med de største ressursene av samtlige.

Gjennomsnittsverdien på en spiller i Luton-stallen er €3,35 millioner i følge Transfermarkt. Dette er litt under verdien til Zack Steffen, tredjekeeperen til Manchester City.

Denne gjengen, hvor flere av spillerne har vært med på ferden opp gjennom divisjonene, tok altså ledelsen mot Pep Guardiolas Manchester City, som vant the treble for et halvt år siden. Det tok City over en time for å klare å score på Kenilworth Road. Hjemmebanen til Luton som måtte pusses opp for flere millioner pund bare for å tilfredsstille minimumskravene for et Premier League-anlegg.

Ross Barkley har vært en nøkkelspiller for Luton denne høsten. Her mot fem West Ham-spillere.

Det endte med ettmåls-tap mot City. Som det gjorde mot Arsenal noen dager i forveien. Også i den kampen var Luton nær å ta alle poengene. Arsenal tok ledelsen to ganger i første omgang, men Luton snudde og ledet 3-2. Arsenals vinnermål kom på overtid av overtiden.

Knepne tap mot de to soleklart beste lagene fra forrige sesong. Ser vi videre på de beste lagene fra forrige sesong så ble det ettmålstap også mot Manchester United som endte på tredjeplass. Newcastle på fjerde skal ikke Luton møte før lille julaften. Liverpool som har vært ett av de dominerende lagene i flere sesonger nå måtte reise hjem fra Kenilworth Road med bare ett poeng i bagasjen. Også dette etter et utlikningsmål på overtid av overtiden.

Det er med andre ord mye som tyder på at det kan løsne for Luton i perioden fremover. Kanskje allerede til helgen? Da reiser The Hatters, som klubben kalles, til Bournemouth for sin neste kamp. Et lag som har funnet formen for alvor med 13 av 15 mulige poeng på de siste fem kampene.

Luton står til hele 7 i odds for å vinne denne kampen. Tør du spille mot det store overraskelseslaget?

Forrige
Forrige

Nye regler om spillerkontrakter og økonomi

Neste
Neste

Kobbie Mainoo: Nøyaktig hva Man Utd trenger