Starten på en ny æra?

viasport

Hvem skal kunne utfordre dette spanske laget i årene som kommer?

Spania er europamestre i fotball igjen, som de ble det i 2012, 2008 og i 1964. La Roja dominerte turneringen fra første spark på ballen og ble fortjente mestere etter en knalltøff reise til pokalen. Nå snakkes det om en ny periode med spansk dominanse.

For hvem skal stoppe de? De regjerende verdensmesterne Argentina har en Lionel Messi som neppe vil være i stand til å holde nivået som kreves stort lenger. Portugal har i noen år allerede vært i den situasjonen med Cristiano Ronaldo, og kan få et oppsving om stjernen settes på sidelinjen. Troppen de har til rådighet er sterk nok, men også spillere som Bernardo Silva og Bruno Fernandes begynner å bli voksne.

Frankrike vil være en sterk konkurrent i mange år fremover med kjernen på landslaget i samlet i Real Madrid. Kylian Mbappe, Eduardo Camavinga og Aurélien Tchouaméni er alle 25 år eller yngre og på vei inn i det som skal være deres beste år på fotballbanen. Venstrebacken Ferlan Mendy spiller også i Real Madrid, men er noen år eldre enn den nevnte trioen. Om vi legger til at stopperduoen Frankrike brukte i sommerens EM, William Saliba og Dayot Upamecano er 23 og 25 år gamle ser fremtiden meget lys ut for Les Bleus.

England har Jude Bellingham, Phil Foden, Trent Alexander-Arnold, Declan Rice, Marc Guehi, Cole Palmer, Kobbie Mainoo, Anthony Gordon, Adam Wharton, Conor Gallagher og Bukayo Saka som er 25 år eller yngre fra sommerens EM-tropp. Det er lite å si på talentet, og enda flere banker på dørene til hvem det skulle være som tar over jobben som engelsk landslagssjef etter Gareth Southgate. Men England har også en fryktelig lang tradisjon for å ikke klare å sy sammen et lag fra alle sine individuelle stjernespillere.

Belgia har hatt sin store generasjon. Deres tid er forbi, og det er lite som tyder på at de vil være en naturlig utfordrer som semifinaleplasser i de kommende mesterskapene. Kroatia mister sin dirigent i Luka Modric i tillegg til andre sentrale pillarer og blir neppe å regne med i like stor grad som de har vært i de siste mesterskapene.

Italia mangler kanskje de største profilene sammenliknet med tidligere årganger, men det er liten tvil om at italiensk fotball er på vei opp og frem. Lag fra Serie A bet virkelig godt fra seg internasjonalt forrige sesong, og det er mange talenter på vei opp og frem. Men sammenliknet med Spania ser det for tynt ut. Tyskland overrasket mange med å fungere godt som lag i EM på hjemmebane, og Jamal Musiala ser ut til å bli en spiller som kan bære et landslag det neste tiåret. Problemet er at Musiala er en av bare tre spillere under 25 år fra EM-troppen.

viasport

Spania på sin side mangler ikke talenter. Alle har fått med seg Lamine Yamal nå, enten de følger fotball eller ikke. Gutten som ble 17 år dagen før EM-finalen er et fenomen av de virkelig sjeldne og en spiller vi kommer til å se veldig mye fra i lang tid fremover. Legg til vingen på motsatt side, Nico Williams. Han fylte 22 år dagen før Lamal fylte 17 og fikk sitt definitive gjennombrudd i løpet av turneringen. Spørsmålet er ikke om, men når Atletic Bilbao må selge han videre til en større klubb.

Med unntak av Dani Carvajal (32) og Alvaro Morata (31) er hele førstelaget til Spania 30 år eller yngre. Enkelte reserver sitter på mye rutine og må byttes ut i årene som kommer, men det var antagelig planlagt for å beholde balansen i troppen. Med all respekt for Jesus Navas, Nacho Fernandez, Ayoze Perez og Joselu blir de ikke de vanskeligste å erstatte. Spillere som Gavi (19) er på vei tilbake fra skade, og talenter som Yeremi Pino (21), Alejandro Balde (20), Ivan Fresneda (19), Alberto Moleiro (20) og Pablo Torre (21) står klare for å dra på seg den røde trøyen. Fermin Lopez (21), Ferran Torres (24) og Pedri (21) er andre etablerte unge spillere som var med til EM i sommer. Vi skal heller ikke glemme en spiller som Ansu Fati (21) som fortsatt kan få orden på karrieren.

Ingen lag i verdenshistorien har dominert hardere enn hva Spania gjorde fra 2008 til 2012, og kun Argentina har nå tangert deres tre store mesterskap på rad. Skal vi få en ny spansk æra med dominanse, og kan den bli enda lenger enn den forrige? Svaret kommer allerede om to år når det skal spilles VM i USA, Mexico og Canada.

Forrige
Forrige

Hjelmer malt i vinnerfarger

Neste
Neste

Tilbake på treningsfeltet