Fotball-EM får raskere og bedre VAR

Fotballens mest omtalte og kontroversielle tema de siste årene er utvilsomt videodømming. Nå skal etterlengtet teknologi hjelpe VAR til å bli både bedre og ikke minst raskere. Debuten kommer i EM om få dager.

Det er først og fremst offside-situasjoner som vil dra nytte av denne nye teknologien, som plasseres inne i ballen som skal brukes i mesterskapet. Fussballliebe, som ballen heter, vil ha sensorer som sender informasjon direkte til dommerteamet.

Teknologien vil vite når ballen berøres av en fot eller arm, og derfor kunne bidra til mer korrekte avgjørelser. Denne teknologien vil sammen med kunstig intelligens (AI) forbedre UEFAs semi-automatiske offside-teknologi.

– Denne teknologien kan også hjelpe VAR-dommerne til å skille mellom hver eneste berøring av ballen, og på den måten kutte ned tidsbruken rundt hands og straffe-situasjoner, fortalte UEFA i en pressemelding da de offentliggjorde nyheten.

VAR har fått streng kritikk over hele Europa, og særlig i Premier League hvor flere managere har snakket høyt og ofte om hvordan teknologien og regelverket brukes.

Premier League har valgt å ikke bruke teknologien for semi-automatiske offside-avgjørelser tidligere, men vil innføre det fra den kommende sesongen. Årsaken har vært sponsor-avtalen med Nike, som ikke har klart å lage en ball toppklubbene er fornøyd med som inneholder de nødvendige sensorene.

EM starter 14. juni med åpningskampen mellom vertsnasjonen Tyskland og Skottland. Finalen spilles 14. juli.

Forrige
Forrige

Blir værende i Manchester

Neste
Neste

Mister sin viktigste spiller