Liverpool er bedre uten Salah

viasport

En av Premier Leagues og verdens beste spillere, men burde han spille mindre?

Mohamed Salah regnes som en av verdens beste spillere med god grunn, og han er Liverpools store profil. Likevel presterer laget bedre uten den målfarlige egypteren på banen!

Tallenes tale er klar: Når Mohamed Salah ikke er på banen for Liverpool vinner laget oftere. En trøst for bekymrede fans om skaden han pådro seg i Afrikamesterskapet nylig skulle vise seg å bli langvarig.

En trøst er det også for de som gruer seg til å finne ut hvordan livet etter Salah skal bli. Lynvingen begynner å dra på årene, og fyller 32 år om noen måneder. Det er begrenset hvor lenge han vil klare å holde det skyhøye nivået han har gjort i hver eneste av de seks og en halv sesongene han har vært Liverpool-spiller.

På snart syv sesonger har Salah dratt på seg drakten med Liverbird-logoen 332 ganger. I nesten to av tre tilfeller går han av banen igjen etter å ha bidratt til seier for Liverpool. Imponerende tall! Men de gangene Salah sitter på benken, tribunen eller er opptatt med landslagsspill går lagkameratene hans av banen med seier i utrolige fire av fem kamper!

Faktisk har Liverpool aldri tapt i hverken Premier League, Champions League eller FA-cupen uten Mohamed Salah på banen. Egyptieren er bygd av solid stoff og veldig sjeldent skadet, så det har ikke blitt alt for mange kampene uten han. Han har bare stått over 11 kamper i Premier League siden 2017/18-sesongen startet. Åtte av disse kampene har gitt Liverpool tre poeng, det siste tilfellet var nedsablingen av Bournemouth hvor Liverpool vant 4-0 etter to mål av både Diogo Jota og Darwin Nunez.

viasport

Darwin Nunez og resten av Liverpool klarer seg bedre uten sin store stjernespiller

Ser vi til cupkamper blir faktisk tallene enda tydeligere. Både fordi vi får et litt større utvalg å samle data fra, 11 kamper er jo ikke allverden tross alt, men også fordi Salah leverer klart best resultater i ligaspill. Dette til tross for at han har vunnet det som er å vinne med Liverpool.

Bare tapt tre ganger på snart syv år uten Salah

Det er i seg selv imponerende å bare stå over 34 kamper på snart syv sesonger, men når vi ser på resultatene burde kanskje Jürgen Klopp hvile sin store stjerne oftere. For på de 34 kampene har det blittt 27 seiere, fire uavgjort og bare tre tap.

De tre tapene har også sin veldig naturlige forklaring:

  • Carabao Cup 2017 tapte Liverpool 2-0 borte mot Leicester med et reservepreget lag. Salah var ikke i kamptroppen. Dette var et par måneder etter han kom til klubben.

  • I 2019 ble det nok et tap i Carabao Cup, denne gangen 5-0 for Aston Villa. Men denne kampen ble spilt av Liverpools juniorlag ettersom Salah og resten av førstelaget var opptatt med å vinne VM for klubblag.

  • Høsten 2023 tapte Liverpool 2-1 borte mot Union Berlin i Europa League. Salah var ikke med til Tyskland, men Liverpool hadde allerede sikret gruppeseieren og kampen var helt uten betydning.

Det er særlig i de nasjonale cupene tallene til Salah lider. Han var med å vinne begge to i 2021/22-sesongen, men spilte kun semifinalen i FA-cupen og begge de to finalene hvor de måtte ha straffesparkkonkurranse for å vinne mot Chelsea. Statistikken tilsier at Liverpool ikke hadde vunnet noen av de troféene om Salah hadde spilt resten av kampene også. Se bare på seiersprosenten i de ulike konkurransene:

PREMIER LEAGUE
Med Salah: 65,5%
Uten Salah: 72,7%

CHAMPIONS LEAGUE
Med Salah: 62,1%
Uten Salah: 100%

FA CUP
Med Salah: 36,4%
Uten Salah: 100%

CARABAO CUP
Med Salah: 50%
Uten Salah: 77%

Livet smiler virkelig til Liverpool-fansen om dagen. De er videre til sluttspillet i Europa League, på god vei mot en cupfinale i Carabao Cup, de har slått ut Arsenal i FA-cupen og de leder Premier League. Både vårsesongen og de kommende sesongene bli full av jubel, troféer og seiere, og her får de også bevist at det ikke er noen grunn til å frykte fraværet av sin største stjerne heller, snarere tvert om!

Forrige
Forrige

Overgangsrykter og nyheter: Uke 4

Neste
Neste

Liverpools dominerende prestasjon mot Bournemouth