En seier for historiebøkene

viasport

Er Lewis Hamilton tidenes beste?

Endelig vant Lewis Hamilton et Formel 1-løp igjen! Det har ikke skjedd siden løpet i Jeddah høsten 2021. Det er ikke helt ny rekord, men det er ikke langt unna. Det som faktisk er rekord er at dette var Hamiltons niende seier på Silverstone. Det er det ingen som har klart før noen gang. Hverken på Silverstone eller noen annen bane.

Men tilbake til den lange seierstørken. Lewis Hamilton hadde vunnet et løp hver eneste sesong siden han debuterte i Formel 1 helt tilbake i 2007. Og i denne perioden var det kun i han første år i Mercedes i 2013 han bare vant ett løp, i samtlige andre løp fra 2007 til 2021 vant han minst to løp hvert eneste år. Over 100 til sammen. Med seieren på Silverstone vant Hamilton løp i sin 16. forskjellige sesong, noe som også er rekord.

Avslutningen på 2021-sesongen er blant de mest omtalte i Formel 1-historien og kostet mye for både Hamilton og Mercedes. Året etter falt de helt sammen, og den første sesongen uten en seier var et faktum. Slik gikk det også i 2023-sesongen, og slik så det lenge ut til å gå i årets sesong. Mercedes startet året på samme måte som vi har blitt vant til å se de de siste årene, men med sommeren kom også tempoet for sølvpilene.

56 løp gikk det fra seieren i Saudi Arabia i 2021 til seieren på Silverstone i 2024. Det er bare én mann som har vunnet løp med en lenger tørke fra forrige seier enn dette:

66 løp: Daniel Ricciardo (Monaco 2018 til Monza 2021)
56 løp: Lewis Hamilton (Jeddah 2021 til Silverstone 2024)
46 løp: Charles Leclerc (Monza 2019 til Bahrain 2022)
41 løp: Daniel Ricciardo (Spa 2014 til Malaysia 2016)
40 løp: Charles Leclerc (Østerrike 2022 til Monaco 2024)

viasport

Kongen av Silverstone

Lewis Hamilton klarte ikke ta rekorden til Daniel Ricciardo, men han holder allerede et lass med rekorder fra før, og klarte å ta en annen meget høythengende rekord med seieren på hjemmebanen. Ingen har noen gang vunnet 9 løp på samme bane!

Den rekorden kan han faktisk tangere selv om en drøy uke. Da kjøres neste Formel 1-løp på Hungaroring utenfor Budapest i Ungarn. Dette løpet har Lewis Hamilton vunnet åtte ganger tidligere, og nå jakter han sin niende. Bare en annen har åtte seiere på samme bane, og det er Michael Schumacher i French Grand Prix. Det er ikke en rekke som vil endre seg.

Faktisk vil det ta mange år før rekorden med ni seiere i samme Grand Prix kan bli tatt av noen andre. Ingen av dagens aktive førere, bortsett fra Lewis Hamilton selv, har vunnet mer enn fem løp på samme bane. Max Verstappen har fem seiere i Mexico, og kan øke til seks senere denne sesongen. Da vil han tangere storheter som Ayrton Senna og Alain Prost.

Forrige
Forrige

Ustoppelige Colombia

Neste
Neste

Årtusenets finale!