Årtusenets finale!

viasport

Spania mot England, kan det bli bedre i 2024?

Blir det tenåringsvidunderet Lamine Yamal eller tenåringsvidunderet Kobbie Mainoo?
Blir det Ballon d’Or-kandidat Jude Bellingham eller Ballon d’Or-kandidat Rodri?
Blir det veteran-høyreback Kyle Walker eller veteran-høyreback Dani Carvajal?
Blir det Manchester City eller Real Madrid? Liverpool eller Barcelona?
Blir det Gullstøvel-leder Dani Olmo eller Gullstøvel-leder Harry Kane?
Blir det Premier League eller La Liga?

Duellene er mange, og nettopp Spania og England har konkurrert hele dette årtusenet om hvem som står for den beste fotballen. På mange måter er dette årtusenets finale!

Spania har i manges øyne vært turneringens beste lag, og Lamine Yamal den beste spilleren. England er i motsatt ende av skalaen og har ikke imponert noen i det hele tatt. Harry Kane og flere av stjernene har vært bleke og tafatte, men de har likevel klart å ta seg til en finale.

England har sluppet inn det første målet i både åttendedelsfinalen mot Slovakia, kvartfinalen mot Sveits og semifinalen mot Nederland. Likevel har de klart å ta seg videre, gang på gang. Mot Slovakia var det Jude Bellinghams magiske øyeblikk fem minutter på overtid som reddet forlengelse for England, hvor Harry Kane avgjorde kampen. Mot Sveits var det Bukayo Saka som utliknet ti minutter før full tid som sørget for ekstraomganger og etterhvert straffer. I semifinalen utliknet Kane uvanlig tidlig til England å være, bare 10 minutter etter åpningsmålet, på straffespark fra Harry Kane. Så var det Ollie Watkins på overtid som ga de seieren.

Spania på sin side har dominert seg til sin finaleplass. Bare to ganger har de ligget under i løpet av hele mesterskapet. De vant alle sine tre kamper i gruppespillet og slapp ikke inn ett eneste mål. I åttendedelsfinalen mot Georgia satte Robin Le Normand ballen i eget nett etter et drøyt kvarters spill, men Spania utliknet før pause og vant til slutt komfortabelt 4-1. Kvartfinalen mot Tyskland krevde riktignok ekstraomganger etter utlikningen til Wirtz rett før full tid, men Spania avgjorde før det gikk til straffer. I semifinalen tok Frankrike ledelsen tidlig, men Spania snudde kampen og ledet 2-1 til både pause og full tid.

Bookmakerne holder Spania som favoritter. Og en stor grunn til det er at de spanske spillerne i mye større grad er vant til å vinne ting. Kvelden etter den siste semifinalen får du bare 1,7 ganger pengene på at Spania løfter pokalen mot 2,2 på England. Skal du spille England etter ordinær tid øker oddsen til 3,7!

viasport

Jakten på Gullstøvelen

En ekstra duell i kampen blir duellen mellom Harry Kane og Dani Olmo om å vinne Gullstøvelen. Den gis til spilleren som scorer flest mål i løpet av mesterskapet, og akkurat nå har begge to tre mål hver. Det samme gjelder også Gakpo, Musiala, Mikautadze og Schranz, men de er ute av mesterskapet og kan ikke vinne Gullstøvelen alene. Det kan Olmo og Kane.

Om en av de to klarer å vinne Gullstøvelen alene er det meget gode muligheter for at de også ender opp som Europamestere sammen med sine lagkamerater. Om begge to scorer vil de fortsatt dele prisen, men bare med hverandre uten de fire andre som også har tre scoringer. Kun i 2012 (Fernando Torres) har noen vunnet Gullstøvelen med tre scoringer etter de endret formatet til å inkludere gruppespill. Før dette skjedde det flere ganger, men da var det bare åtte lag med og kun tre kamper å spille.

Kampen, med alle sine kamper og dueller, sparkes i gang klokken 21:00 søndag kveld. Den vises direkte i sin helhet på NRK.

Forrige
Forrige

En seier for historiebøkene

Neste
Neste

EM: Nederland - England