EM: Spania - England

viasport

Hvem vinner EM?

Spania har vunnet alle sine seks kamper så langt i mesterskapet. Det har faktisk aldri skjedd før at noe lag har vunnet seks kamper i ett og samme EM. Kan de klare en ubeseiret rekke med syv seiere på rad?

England på sin side har en annen statistikk som skiller seg ut. De er ubeseiret i de siste seks EM-kampene hvor motstanderen scorer først. Fem av seks ganger har de snudd kampen og vunnet, og den siste endte uavgjort. Det gir håp til engelskmennene om Spania skulle klare å få ballen i nettet først søndag kveld.

Begge disse faktaene er hentet fra Opta, som også har latt sin supercomputer regne seg frem til utfallet av årtusenets finale. Den sier at det er 40,5% sannsynlighet for at Spania vinner og blir europamestere etter ordinær spilletid. Om vi tar med de gangene det blir ekstraomganger og straffesparkkonkurranse også øker sannsynligheten til hele 60,4%.

Og Spania har god statistikk når de først kommer seg til en finale. De har vunnet fire av fem finaler i EM og VM, og alle de tre siste har endt med seier. Det var den eventyrlige rekken med EM 2008, VM 2010 og EM 2012 hvor Spania dominerte fullstendig. Forrige finale før dette var EM 1984 som endte med tap for Frankrike. Den første finalen kom helt tilbake i 1964 og ga spanjolene deres første internasjonale tittel.

Problemet med denne gode statistikken er at ingen lag har noen gang klart å vinne fire finaler i EM/VM på rad. England på sin side har ikke helt den samme statistikken å vise til. De vant sin første finale i 1966, på hjemmebane. Så måtte de vente på en ny finale helt til 2021, det forrige europamesterskapet. Den tapte de på straffer mot Italia. Nå er de i sin andre EM-finale på rad, og håper å kunne vinne turneringen for første gang.

viasport

Kampodds Spania - England: (H-U-B)

Norsk Tipping: 2,50 - 2,80 - 3,40
Unibet: 2,50 - 2,80 - 3,50
Coolbet: 2,50 - 2,92 - 3,60

Vi tror Harry Kane klarer å jage vekk finale-spøkelset han har hatt hengende over seg i hele sin karriere. Det har blitt mange finaler på storscoreren i ulike turneringer med både klubb og landslag, men i finalene scorer han ikke. Før nå. Vi setter noen kroner på Kane til å score, men tør ikke anbefale å sette pengene på at han også skal bryte forbannelsen med å aldri vinne noe av betydning. Det spillet får hver enkelt sette på egen risiko.

Uansett hvem som vinner håper vi på en underholdende kamp. Du ser hele kampen direkte på NRK, og avspark er klokken 21:00 med studiosending en god stund i forkant. Takk for et godt EM til alle som har lest og fulgt artiklene våre gjennom mesterskapet, håper dere har kost dere!

Forrige
Forrige

Vil ha EM-profilen til Anfield

Neste
Neste

Har annonsert sprintløpene for 2025