VAR: en suksess med to store utfordringer

viasport

Takket være VAR har dommernes avgjørelser forbedret seg betydelig, og gir dem et effektivt og støttende verktøy hevder Premier League.

Tony Scholes er Chief Football Officer i Premier League og uttaler at Video Assistant Referees (VAR) bidrar til at dommerne tar flere riktige avgjørelser, men påpeker at det fortsatt er forbedringspotensial når det gjelder publikumsopplevelsen på stadion og tidsbruken på avgjørelsene.

Før VAR ble tatt i bruk, ble 82 prosent av dommernes avgjørelser ansett som korrekte. Denne sesongen har tallet steget til 96 prosent, ifølge Key Match Incident (KMI)-panelet som ble introdusert sist sesong. Panelet, som består av tidligere spillere og trenere, har tilført et nivå av innsikt, transparens og uavhengighet i evalueringen av avgjørelsene.

Scholes påpeker at VAR så langt denne sesongen har grepet inn korrekt ved 57 anledninger, hvorav 24 ganger har vært for å rette opp i faktiske feil begått på banen. Imidlertid ble det også identifisert to tilfeller hvor VAR grep inn feilaktig. Dette inkluderer en feilaktig annullering av et straffespark tildelt Arsenal mot Manchester United, og da Lyle Fosters sene mål for Burnley i 1-1-kampen mot Nottingham Forest ble feilaktig avblåst.

Scholes påpeker videre at den uavhengige evalueringen tillater kvantitativ måling av dommernes beslutningsnøyaktighet, og resultatene tyder på at dommerstanden i Premier League er minst like god, om ikke bedre, enn noen gang tidligere.

viasport

Målet er bedre og raskere informasjon

Til tross for forbedringene, identifiserer Scholes to områder der VAR trenger forbedring: publikumsopplevelsen på stadion og tiden det tar å komme frem til VAR-avgjørelser. Han erkjenner at alt ikke er perfekt med VAR-systemet og at det er behov for forbedringer, spesielt når det gjelder å forbedre stadionopplevelsen for tilskuerne, som ikke er god nok per dags dato.

En begrensning for forbedringer er IFABs (International Football Association Board) beslutning som forhindrer offentliggjøring av lydopptakene mellom dommere og VAR-operatører i stadioner og til seere. Scholes uttrykker et ønske om at både video- og lydopptak vil bli spilt av live for å forklare avgjørelsene i fremtiden, selv om det gjenstår å se når dette vil skje.

For å adressere tidsbruken på VAR-intervensjoner, påpeker Scholes at det utføres for mange sjekker som tar for lang tid, noe som påvirker spillets flyt. Han understreker behovet for å forbedre hastigheten på gjennomgangene, samtidig som nøyaktigheten opprettholdes.

Når det gjelder innføringen av semi-automatiserte offsideavgjørelser, noe som allerede er testet i FIFA- og UEFA-konkurranser, sier Scholes at Premier League tester ulike systemer, men har ennå ikke satt en tidsplan for implementeringen. Han uttrykker bekymring for systemenes evne til å identifisere ulike kroppsdeler korrekt i komplekse situasjoner.

Til slutt uttrykker Scholes bekymring for fotballkalenderens påvirkning på spillerhelse, med tanke på introduksjonen av et utvidet format for UEFA Champions League neste sesong. Han påpeker at Premier League støtter spillernes velferd og belastning i lys av en stadig mer utfordrende fotballkalender.

Forrige
Forrige

Visa Cash App Racing Bulls' 2024-bil

Neste
Neste

Fotballens fremtid: Introduksjon av blått kort