Se toppklubbenes overgangsrekorder

viasport

Antony er som Paul Pogba, bare uten de glimrende kampene innimellom

Pengegaloppen i Premier League går stadig raskere, noe utviklingen i toppklubbenes dyreste kjøp viser tydelig. Her får du hele oversikten!

Vi er midt i årets første overgangsvindu, og klubbene i Premier League har så langt vært uvanlig tilbakeholdne med pengebruken sammenliknet med de forrige sesongene.

LER MER: Alle de bekreftede overgangene fra januarvinduet

Under har vi samlet de fem dyreste spillerkjøpene til de åtte største klubbene i Premier League. Det gir et lite bilde av hvem som har brukt store penger nylig, og ikke minst kan vi se på listen og se hvordan det har gått med flere av de dyre stjernene. Det er for å si det forsiktig blandede resultater. Listen er sortert markedsverdi i følge Transfermarkt, og det er deres overgangstall som er brukt. Listen inneholder åtte klubber fordi det er disse åtte som har en samlet markedsverdi over €500 millioner.

Som en sammenlikning har Luton i bunnen av den oversikten en samlet markedsverdi på under €105 millioner. Altså mindre enn flere klubbers dyreste enkeltspiller.

MANCHESTER CITY

  1. Jack Grealish - €117,5 millioner (Aston Villa, 2021)

  2. Josko Gvardiol - €90 millioner (RB Leipzig, 2023)

  3. Kevin De Bruyne - €76 millioner (Wolfsburg, 2015)

  4. Ruben Dias - €71,6 millioner (Benfica, 2020)

  5. Rodi - €70 millioner (Atletico Madrid, 2019)

Gvardiol ble historiens dyreste forsvarsspiller da han ble hentet i sommer. Dias er nå den syvende dyreste forsvarsspilleren i verden. Manchester City har kjøpt syv av de 20 dyreste forsvarsspillerne i verden og har sånn sett lang tradisjon for dette. Det spøkes med at forsvarsbudsjettet til Guardiola overgår en god del av verdens nasjoner.

Kevin De Bruyne var utvilsomt verdt pengene selv om dette var en svimlende overgangssum i 2015. Faktisk var han tidenes nest dyreste midtbanespiller bak Zinedine Zidanes overgang til Real Madrid. Rodri kostet også mye penger, men sammenliknet med hva andre klubber har betalt for spillere i hans posisjon og hva som har blitt levert på banen må spanjolen regnes som et røverkjøp. Grealish har også vært god, men kanskje ikke så dominerende som kjøpesummen skulle tilsi?

ARSENAL

  1. Declan Rice - €116 millioner (West Ham, 2023)

  2. Nicolas Pepe - €80 millioner (Lille, 2019)

  3. Kai Havertz - €75 millioner (Chelsea, 2023)

  4. Pierre-Emerick Aubameyang - €63,75 millioner (Borussia Dortmund, 2018)

  5. Ben White - €58,5 millioner (Brighton, 2021)

viasport

Aubameyang var utvilsomt en superhit i Arsenal - en stund

To av de dyreste ble hentet i fjor sommer. Declan Rice er historiens tredje dyreste midtbanespiller. Havertz holder 10. plassen på samme liste, men det var overgangen til Chelsea. Fra Chelsea til Arsenal er nede på en 13. plass. Det er litt tidlig å konkludere for de to, men Pepe på andreplass ble langt fra noen suksess i klubben. Aubameyang bøttet inn mål lenge, før det stoppet opp rett etter han signerte sin største kontrakt med klubben. Både Pepe og Aubameyang forlot klubben gratis. Ben White har fått mye spilletid, men det er likevel trygt å slå fast at han ikke har nådd det nivået klubben håpet på da de gjorde han til sitt klart dyreste forsvarskjøp noen gang.

CHELSEA

  1. Enzo Fernandez - €121 millioner (Benfica, 2023)

  2. Moises Caicedo - €116 millioner (Brighton, 2023)

  3. Romelu Lukaku - €113 millioner (Inter, 2021)

  4. Wesley Fofana - €80,4 millioner (Leicester, 2022)

  5. Kai Havertz - €80 millioner (Bayern Leverkusen, 2020)

viasport

Premier Leagues dyreste spiller trenger flere fingrer for å telle alle millionene han kostet

Det er godt kjent at Chelsea har brukt mye penger i lang tid, men de siste snaue to årene etter Todd Boehly kjøpte klubben har virkelig knust alle rekorder. Chelsea brukte over en milliard kroner i 2023, uten at det har hjulpet nevneverdig på de sportslige resultatene. Enzo Fernandez ble den nest dyreste midtbanespilleren i historien og har vært i klubben et år nå, og spiller i det minste fast på laget. Caicedo og Fofana er henholdsvis nummer fire og fem på listen over verdens dyreste spillere i sine posisjoner, men begge har vært plaget med langvarige skader. Fofana har bare 15 ligakamper for Chelsea siden han kom til klubben for snart to år siden.
Havertz er solgt videre til Arsenal etter at han aldri slo til i den blå drakten. Lukaku har en overgangshistorikk som overgår det aller meste. Men det er trygt å si at prislappen på €113 millioner ikke har betalt seg for Chelsea. Han har vært på utlån i både Inter og Roma siden den gang.

LIVERPOOL

  1. Darwin Nunez - €85 millioner (Benfica, 2022)

  2. Virgil van Dijk - €84,65 millioner (Southampton, 2018)

  3. Dominik Szoboszlai - €70 millioner (RB Leipzig, 2023)

  4. Alisson - €62,5 millioner (Roma, 2018)

  5. Naby Keita - €60 millioner (RB Leipzig, 2018)

viasport

Her er det flere overganger som henger sammen med salget av Philippe Coutinho til Barcelona som skjedde tidlig i 2018. Først kom Virgil van Dijk i en overgang som gjorde han til tidenes dyreste forsvarsspiller. Når sommervinduet åpnet var det Alisson sin tur til å sette rekord. Han ble tidenes dyreste keeper, en rekord som hadde tilhørt Gianluca Buffon helt siden 2001. Alisson fikk ikke beholde rekorden mer enn noen få uker før Chelsea knuste den med kjøpet av Kepa Arrizabalaga for €80 millioner. Begge disse rekord-overgangene kom etter Jürgen Klopp hadde annonsert at Liverpool ikke hadde de samme økonomiske musklene som sine rivaler, og at han heller ikke ville være sjef for en klubb som brukte den type pengesummer. Klopp er fortsatt manager i Liverpool.

En ting er helt sikkert, og det er at både Alisson og van Dijk var verdt pengene og vel så det. Det er meget tvilsomt om Liverpool hadde kommet i den posisjonen de er i dag uten de to. Særlig van Dijk er en kandidat til viktigste overgang i Premier Leagues historie i følge mange.
Like bra gikk det ikke for Keita. Han var inn og ut av laget før han forlot klubben gratis i fjor sommer.
Darwin Nunez har også hatt en trøblete tid siden han kom til Merseyside. Han fikk stempelet som ligaens største sjansesløser nylig, og sliter virkelig med å få ut potensialet sitt. Det har imidlertid Szoboszlai klart. Midtbaneeleganten har tatt Premier League med storm, og figuerer på flere eksperters versjoner av årets lag ved halvspilt sesong.

TOTTENHAM

  1. Tanguy N’dombele - €62 millioner (Lyon, 2019)

  2. Richarlison - €58 millioner (Everton, 2022)

  3. Brennan Johnson - €55 millioner (Nottingham Forest, 2023)

  4. Cristian Romero - €50 millioner (Atalanta, 2022)

  5. James Maddison - €46,3 millioner (Leicester, 2023)

viasport

Fire av fem på listen er relativt ferske, og viser en økt vilje til å bruke penger fra de liljehvite i nord-London. Med ny stadion på plass er det en helt annen økonomi, og Daniel Levy trenger ikke lenger snu på pundet på samme måte som tidligere.
Klubbrekorden N’dombele ble aldri noen suksess, og Spurs har prøvd å kvitte seg med den briljante men late midtbanespilleren i flere år allerede. Det så lenge ut til å bli samme sak med nestemann på listen, men Richarlison har denne høsten og vinteren funnet scoringsformen og endelig begynt å levere det som var forventet av han ett år tidligere. Johnson jobber fortsatt med å etablere seg i laget. Både Romero og kanskje særlig Maddison må loggføres som suksesskjøp.

MANCHESTER UNITED

  1. Paul Pogba - €105 millioner (Juventus, 2016)

  2. Antony - €95 millioner (Ajax, 2022)

  3. Harry Maguire - €87 millioner (Leicester, 2019)

  4. Jadon Sancho - €85 millioner (Borussia Dortmund, 2021)

  5. Romelu Lukaku - €84,7 millioner (Everton, 2017)

viasport

Glimrende på landslaget, håpløs på klubblaget

Ja hvor skal man begynne? Det er faktisk kamp om å være det dårligste kjøpet blant alle fem på denne listen, og det er tvilsomt om noen klubber i verden kan matche den. Faktisk er topp 15-listen alle over €50 millioner, og med unntak av Bruno Fernandes (9. plass) og kanskje Lisandro Martinez (13. plass) må det sies å være en liste med skuffelser.

Pogba ble verdens dyreste spiller da United kjøpte han tilbake fra Juventus. Han gikk gratis fra Manchester United til Juventus først i 2012, og deretter på ny i 2022. Pogba hadde noen glimrende kamper, men for få til å koste en milliard. Alt for ofte ble det å rusle rundt på banen og være mer til skade enn nytte for laget. Antony er akkurat det samme bare uten de glimrende kampene innimellom.

Harry Maguire var også verdens dyreste forsvarsspiller fra han ble kjøpt helt til Manchester City kjøpte Gvardiol i fjor sommer. Totalt sett har han ikke vært dårlig, men han har vært langt fra så god som prislappen skulle tilsi. Sancho var skuffende før han ble nektet å en gang trene med laget av manager Erik ten Hag. Lukaku hadde en okei sesong, men blir også husket som en skuffelse i klubben.

NEWCASTLE

  1. Alexander Isak - €70 millioner (Real Sociedad, 2022)

  2. Sandro Tonali - €64 millioner (AC Milan, 2023)

  3. Anthony Gordon - €45,6 millioner (Everton, 2023)

  4. Joelinton - €44 millioner (Hoffenheim, 2019)

  5. Harvey Barnes - €44 milioner (Leicester, 2023)

viasport

Sandro Tonali var meget god den lille tiden han fikk spille for Newcastle

Det som skiller seg ut her er helt klart Sandro Tonali, som bare noen få uker etter sin overgang ble utestengt i lang tid på grunn av at han hadde spilt på oddsen. Dette burde helt klart Newcastle visst at han var under etterforskning for og dermed unngått å betale så mye for spilleren. Resten må sies å ha vært vellykkede kjøp til tross for at Joelinton slet veldig før han ble omskolert fra spiss til midtbanespiller.

Det er også verdt å merke seg at enkeltsummene ikke er særlig høye sammenliknet med de største klubbene. Det står i kontrast til at Newcastle sies å være verdens rikeste klubb.

ASTON VILLA

  1. Moussa Diaby - €55 millioner (Bayern Leverkusen, 2023)

  2. Emiliano Buendia - €38,4 millioner (Norwich, 2021)

  3. Ollie Watkins - €34 millioner (Brentford, 2020)

  4. Pau Torres - €33 millioner (Villareal, 2023)

  5. Leon Bailey - €32 millioner (Bayern Leverkusen, 2021)

viasport

Både Buendia og Bailey ble på mange måter kjøpt inn for å tette hullet etter Jack Grealish, og Villa betalte med pengene de fikk for nettopp Grealish. Det ble vel ikke helt den suksessen man hadde sett for seg. Ollie Watkins derimot har betalt tilbake overgangssummen og mer til etter han har etablert seg som en av de beste målscorerne i Premier League.

Denne oversikten viser at blant de åtte klubbene er det fem som skiller seg ut et godt stykke foran de tre siste. De tre minste klubbenes rekordkjøp knapt ville kommet med på listen til de fem største. Likevel er de listet opp i rekkefølge etter dagens totale markedsverdi på spillertroppen. Det gjelder å handle både smart og riktig. Som vi ser flere eksempler på i denne oversikten er det ikke nødvendigvis noe likhetstegn mellom høy overgangssum, kvalitet og resultater.

Forrige
Forrige

Ayao Komatsu: En ny plan for Haas

Neste
Neste

McLaren avduker 2024-design for MCL38