Nytt poengtrekk for Everton

viasport

Problemene vil ingen ende ta for Everton, som er trukket poeng i Premier League på grunn av manglende økonomisk bærekraft for andre gang denne sesongen.

Everton står på randen av sitt første nedrykk fra toppdivisjonen på 73 år etter å ha fått et trekk på to poeng fra Premier League for brudd på ligaens regler for lønnsomhet og bærekraft (PSR) for perioden fram til juni 2023. Dette siste poengtrekket, som plasserer Everton bare to poeng over nedrykksstreken med sju kamper igjen av sesongen, markerer klubbens andre poengtrekk for økonomisk mislighold i løpet av samme sesong – en situasjon som har intensivert søkelyset på klubbens økonomiske helse og styring.

Den uavhengige kommisjonen, som handler på vegne av Premier League, iverksatte denne sanksjonen umiddelbart etter å ha oppdaget at Everton hadde overskredet de tillatte økonomiske tapene med 16,6 millioner pund over en treårsperiode som endte i juni 2023. Dette bruddet kommer i kjølvannet av et tidligere brudd hvor Everton ble trukket et rekordstort antall på 10 poeng – senere redusert til seks etter anke – for å ha overskredet grensene for økonomisk tap med 19,5 millioner pund i løpet av de fire årene som ledet opp til 2022. Klubbens økonomiske utfordringer ble forverret av COVID-19-pandemien, noe som førte til en uvanlig sammenstilling av to års finansregnskap i vurderingen.

Som respons på de siste sanksjonene har Everton signalisert en intensjon om å anke, og har uttrykt bekymringer over å bli straffet to ganger for det de anser som i hovedsak den samme overtredelsen – spesielt siden to av de tre årene i det siste bruddet også var en del av det første. Klubben hevder at Premier Leagues nåværende økonomiske reguleringer, som inkluderer en grense for tap på 105 millioner pund over tre år, ikke tar hensyn til inflasjonspresset på lønninger og overgangsgebyrer over det siste tiåret. Selv om Premier League har annonsert planer om å revidere disse reglene i august, kan slike endringer komme for sent til å redde Everton fra nedrykk.

viasport

I sin uttalelse understreket Everton sin forpliktelse til å samarbeide med ligaen om økonomisk bærekraft, samtidig som klubben uttrykte frustrasjon over det den oppfatter som inkonsekvenser i tildelingen av poengtrekk av forskjellige kommisjoner. Klubben bemerket spesielt den uavhengige kommisjonens anerkjennelse av Evertons argumenter mot ytterligere sanksjoner, inkludert effektene av krigen i Ukraina og klubbens villighet til samarbeid og tidlige innrømmelse av bruddet.

Premier League opprettholder at ethvert brudd på dens økonomiske regler er alvorlig og berettiger en idrettsrelatert straff for å opprettholde konkurransens integritet. Dette scenariet plasserer Everton i en prekær økonomisk situasjon, med klubbens siste regnskap som avslører et tap på 89,1 millioner pund for året som endte 30. juni 2023. Disse økonomiske belastningene forsterkes av usikkerheten rundt fullføringen av Evertons nye stadion ved Bramley Moore-havnen, sammen med avsløringer om ufullstendig finansiering for prosjektet og de potensielle konsekvensene av et oppkjøp av det amerikanske investeringsselskapet 777 Partners. Den pågående økonomiske uroen i Everton truer ikke bare klubbens ærverdige status i engelsk fotball, men reiser også spørsmål om en mulig administrasjon, skulle nedrykk bli en realitet.

Forrige
Forrige

Tottenham tilbake i topp 4

Neste
Neste

Sergio Perez optimistisk om fremtiden i Red Bull