Nybegynner-guiden til vintertesting i Formel 1

viasport

En Williams-bil full av flow wiz

Hvert eneste år har Formel 1 en såkalt “pre-season test”, eller vintertest som den ofte kalles. Hva er dette, når skjer det, hvor kjører de og hvorfor er denne testen så viktig? Viasport har samlet det du trenger å vite!

Vintertesten er første gang vi får se årets biler i skikkelig aksjon. Eller, mange av de da. Det har skjedd flere ganger at teamene kommer med endringer allerede til sesongens første løp. Men vi får et meget godt bilde av hva de ti teamene stiller med når sesongen starter.

Formel 1s offisielle sider har skrevet en fyldig og god guide til hva denne vintertesten er, og her får du de viktigste punktene gjengitt med litt ekstra informasjon på topppen.

HVA ER FORMEL 1s VINTERTEST?

Testing er veldig begrenset i Formel 1 for å holde kostnadene nede og konkurransen mest mulig lik for alle lagene. Den eneste store testen de har er derfor vintertesten.

Vintertesten i Formel 1 er lagenes mulighet til å teste ut teoriene i praksis. Etter en lang periode med utvikling av en ny bil i simulatorer og vindtunellen er det endelig på tide å slippe det fysiske eksemplaret løs på ekte asfalt, med de ekte førerne bak rattet.

HVOR KJØRES VINTERTESTEN?

Som de siste par årene kjøres vintertesten i Bahrain. Dette er samme bane hvor sesongens første løp skal kjøres, så det er både nyttig for informasjonen og ikke minst praktisk for logistikken.

NÅR KJØRES VINTERTESTEN?

Årets vintertest kjøres over tre dager, fra onsdag 21. februar til og med fredag 23. februar.

Hver av de tre testdagene starter klokken 10:00 lokal tid og slutter klokken 19:00 lokal tid. Fra klokken 14:00 til 15:00 er det pause, noe som gir oss to økter på fire timer hver. Disse kalles formiddagsøkt og ettermiddagsøkt.

Tidsforskjellen fra Norge til Bahrain er på to timer, så etter norsk klokke starter testingen 08:00 og varer til 17:00 med pause fra 12:00 til 13:00.

viasport

En Ferarri med en av disse sensor-stativene påmontert. Dette er et vanlig syn på vintertesten.

HVORDAN GJENNOMFØRES VINTERTESTEN?

Alle de ti teamene i Formel 1 deltar på testen med begge sine førere. Det betyr 20 førere totalt. Men hvert team får bare lov til å bruke én bil hver. Det betyr at de to førerne må dele på tiden i bilen. Noen velger å gi hver fører en hel dag, og så dele den tredje dagen likt. Andre team velger å dele alle tre dagene mellom begge sine førere.

Utover dette så er det fritrening. Ikke ulikt treningspassene på vanlige løpshelger hvor teamene har en time til disposisjon. Her er det altså 2x4 timer hver av de tre dagene.

HVA GJØR TEAMENE PÅ VINTERTESTEN?

Det korte svaret: Samler mest mulig data.

Det litt mer utfyllende svaret er at de tester teoriene i praksis. I tillegg monterer de ofte stativer med sensorer på bilene for å måle luftens bevegelser og mye annen info om hvordan bilen oppfører seg ute på banen.
Vi ser ofte biler fulle av neonfarge kjøre på testingen. Dette er såkalt flow wiz, som er et stoff de sprayer på bilene for å se hvordan aerodynamikken fungerer. Luftstrømmene blir synlige i malingen, og de kan se etter mangler og områder å forbedre.

BETYR TIDENE NOE PÅ VINTERTESTEN?

Både ja og nei. I grove trekk betyr tidene mye. De gir et bilde av hva vi kan forvente i første del av sesongen. Selv om det er veldig vanlig å sandbagge på test, som betyr å skjule sin reelle styrke ved å enten skru ned motoreffekt eller kjøre med tyngre biler og slike ting, så pleier teknikerne til konkurrentene å gjennomskue dette og regne seg ut til hva bilenes faktiske tempo er.

Men likevel er vintertesten bare trening. Det er ingen grunn til å kjøre helt på grensen, og førerne får neppe det ekstra pushet de får fra adrenalinet i kvalifisering og løp. Ingen grunn til å ta stor risiko og ende opp med å krasje og ødelegge enten bil eller fører.

BØR JEG SETTE AV TID TIL Å SE PÅ VINTERTESTEN?

Svaret på dette er helt klart ja! Du trenger selvsagt ikke følge med åtte timer om dagen tre dager i strekk, men har du anledning anbefaler vi å titte innom. Sendingene er godt produsert, og kommentatorene har mye innsikt og kunnskap som er både nyttig og artig å høre på.

Det er den perfekte oppladningen til sesongstart. Og for mange er det vintertesten som er selve sesongstarten!

Forrige
Forrige

Førsesong-testene i F1 2024

Neste
Neste

Dette er Premier Leagues beste og dårligste keepere