Medlem i eksklusiv klubb

viasport

George Russell ble disket fra seieren i Belgia Grand Prix, men det har skjedd med store navn før han også!

George Russell ble diskvalifisert fra Belgia Grand Prix 2024 etter å ha krysset målstreken først, og ble dermed den sjette føreren i Formel 1-historien som mistet en Grand Prix-seier på grunn av diskvalifikasjon. Mercedes-føreren, som opprinnelig sikret seieren fra sjette startposisjon ved å bruke en dristig én-stopp-strategi, ble funnet å ha en undervektig bil, i strid med Artikkel 4.1 i Formel 1s tekniske regelverk. Bilen hans var 1,5 kg under minimumsvekten på 798 kg etter at den ble tømt for drivstoff etter løpet. Russell beskrev det som "hjerteskjærende", og seieren ble i stedet tildelt hans lagkamerat og tidenes mestvinnende Formel 1-fører, Lewis Hamilton.

Russell slutter seg til en eksklusiv klubb som frem til nå bare har bestått av fem andre F1-førere som har opplevd lignende diskvalifikasjoner. Men det er på ingen måte ukjente navn det er snakk om. Se bare på denne listen:

James Hunt - British Grand Prix, 1976

Hunts seier på Brands Hatch ble annullert etter en massiv kollisjon i første sving, som førte til at løpet ble stoppet. Hunt kjørte sin skadede bil tilbake til depotet via en nødvei, noe som diskvalifiserte ham for ikke å ha fullført runden da det røde flagget ble vist. Beslutningen ble først reversert, men to måneder senere ble Hunt diskvalifisert, og Niki Lauda ble erklært som vinner av løpet.

Nelson Piquet - Brazilian Grand Prix, 1982

Piquet, som kjørte for Brabham denne sesongen, ble i likhet med George Russell diskvalifisert for en undervektig bil etter å ha vunnet på Jacarepaguá i Rio de Janeiro. Diskvalifikasjonen skyldtes ulovlig bruk av ballastvannstanker beregnet på å kjøle bremsene, som ble etterfylt etter løpet for å oppfylle vektkravene. Alain Prost fra Renault ble tildelt seieren.

Alain Prost - San Marino Grand Prix, 1985

Prost, som hadde dratt nytte av diskvalifikasjoner i 1982, mistet sin egen seier på Imola for å ha en bil som var 2 kg under minimumsvekten. Hans McLaren gikk tom for drivstoff på nedkjølingsrunden, altså runden etter målgang, og etter løpet viste kontroller at bilen var for lett. Lotus-føreren Elio de Angelis ble erklært som vinner.

viasport

Ayrton Senna - Japanese Grand Prix, 1989

Sennas diskvalifikasjon er en av de mest kontroversielle og mest omtalte hendelsene i F1-historien. Etter å ha kollidert med rivalen Alain Prost og fått hjelp av funksjonærer for å komme tilbake på banen, ble Senna diskvalifisert for å ha kjørt ut på banen ulovlig og unnlatt å kjøre gjennom en sjikane. Dette ga seieren til Alessandro Nannini fra Benetton og sikret Prost hans tredje verdensmesterskap.

Michael Schumacher - Belgian Grand Prix, 1994

Schumachers dominante seier på Spa Francorchamps ble annullert på grunn av ulovlig slitasje på bilens skidblokk, en treplate som hjelper til med å regulere bakkeklaringen. Diskvalifikasjonen ga seieren til Damon Hill, som reduserte mesterskapsledelsen til Schumacher betraktelig, selv om Schumacher til slutt vant VM-tittelen det året.

Disse hendelsene understreker den strenge håndhevelsen av F1s tekniske regelverk og de små marginene som kan definere suksess i sporten. George Russell er dermed i eksklusivt selskap med noen av sportens aller største navn, og som vi ser har halvparten av diskvalifikasjonene kommet på grunn av for lette biler ved kontrollen etter målgang.

Forrige
Forrige

Atletico Madrid på sommershopping

Neste
Neste

Kan miste stortalent