Hvem har vunnet Formel 1 flest ganger?

viasport

Den mestvinnende sjåføren i Formel 1-historien, med tanke på verdensmesterskapstitler, er Lewis Hamilton. Han har vunnet Formel 1-verdensmesterskapet syv ganger, noe som binder ham med Michael Schumacher for flest titler i sportens historie.  

  

Lewis Hamiltons karriere i Formel 1 begynte i 2007 med McLaren, hvor han umiddelbart gjorde et inntrykk ved å avslutte sin første sesong på en imponerende andreplass i mesterskapet, bare ett poeng bak verdensmesteren Kimi Räikkönen. Han vant sitt første verdensmesterskap i 2008, og ble da den yngste verdensmesteren i Formel 1s historie, en rekord som siden har blitt slått av Sebastian Vettel. 

  

Etter en periode med både suksesser og utfordringer hos McLaren, skiftet Hamilton til Mercedes AMG Petronas-teamet i 2013. Dette byttet viste seg å være et vendepunkt i hans karriere. Hos Mercedes begynte en periode med dominans som er uovertruffen i den moderne æraen av Formel 1. Fra 2014 til 2020 vant Hamilton seks av syv mulige verdensmesterskap, bare brutt av hans lagkamerat Nico Rosberg i 2016. 

  

Hamiltons suksess skyldes en kombinasjon av hans ekstraordinære kjøreferdigheter, hans evne til å tilpasse seg forskjellige bil- og baneforhold, og hans evne til å utnytte teamets strategi optimalt. Hans prestasjoner har gjort ham til en av de mest anerkjente og populære sjåførene i sportens historie. 

  

viasport

Michael Schumacher, som deler rekorden for flest verdensmesterskap med Hamilton, var den dominerende kraften i Formel 1 i slutten av 1990-tallet og tidlig på 2000-tallet. Schumacher vant sine syv titler med Benetton (to titler) og Ferrari (fem titler). Han var kjent for sin utrolige hastighet, spesielt under våte forhold, og for sin urokkelige besluttsomhet og vilje til å vinne. 

  

Schumachers karriere hos Ferrari, spesielt fra 2000 til 2004, da han vant fem verdensmesterskap på rad, er sett på som en av de mest imponerende prestasjonene i motorsportshistorien. Han hjalp til med å gjenopplive Ferrari, et team som hadde slitt i flere år før hans ankomst, og ble en sentral figur i teamets suksess. 

  

Sammenligningen mellom Hamilton og Schumacher er et hyppig diskusjonstema blant Formel 1-entusiaster. Mens Schumacher var kjent for sin aggressive kjørestil og sin evne til å presse bilene til deres ytterste grenser, er Hamilton kjent for sin glatte kjørestil og sin evne til å håndtere sine dekk effektivt, noe som er kritisk i moderne Formel 1. 

  

Til tross for forskjellene i deres kjørestil og epoker de konkurrerte i, er både Hamilton og Schumacher ansett som ikoner i sporten. Deres prestasjoner, både på og utenfor banen, har hatt en varig innvirkning på Formel 1, og de vil for alltid bli husket som to av de største sjåførene i sportens historie. 

viasport

Her er en liste over de topp 10 mestvinnende Formel 1-sjåførene gjennom tidene, basert på antall verdensmesterskap de har vunnet:   

1. Lewis Hamilton - 7 verdensmesterskap 
Nasjonalitet: Britisk 
Aktive år: 2007–nåværende 
Lag: McLaren, Mercedes 

  

2. Michael Schumacher - 7 verdensmesterskap 
Nasjonalitet: Tyskland 
Aktive år: 1991–2006, 2010–2012 
Lag: Jordan, Benetton, Ferrari, Mercedes 

  

3. Juan Manuel Fangio - 5 verdensmesterskap 
Nasjonalitet: Argentina 
Aktive år: 1950–1951, 1953–1958 
Lag: Alfa Romeo, Maserati, Mercedes, Ferrari 

  

4. Sebastian Vettel - 4 verdensmesterskap 
Nasjonalitet: Tyskland 
Aktive år: 2007–2022 
Lag: BMW Sauber, Toro Rosso, Red Bull, Ferrari, Aston Martin 

  

5. Alain Prost - 4 verdensmesterskap 
Nasjonalitet: Frankrike 
Aktive år: 1980–1991, 1993 
Lag: McLaren, Renault, Ferrari, Williams 

  

6. Ayrton Senna - 3 verdensmesterskap 
Nasjonalitet: Brasil 
Aktive år: 1984–1994 
Lag: Toleman, Lotus, McLaren, Williams 

  

7. Nelson Piquet - 3 verdensmesterskap 
Nasjonalitet: Brasil 
Aktive år: 1978–1991 
Lag: Ensign, McLaren, Brabham, Williams, Lotus, Benetton 

  

8. Niki Lauda - 3 verdensmesterskap 
Nasjonalitet: Østerrike 
Aktive år: 1971–1979, 1982–1985 
Lag: March, BRM, Ferrari, Brabham, McLaren 

  

9. Jackie Stewart - 3 verdensmesterskap 
Nasjonalitet: Britisk 
Aktive år: 1965–1973 
Lag: BRM, Matra, Tyrrell 

  

10. Max Verstappen - 3 verdensmesterskap 
Nasjonalitet: Nederland 
Aktive år: 2015  
Lag: Scuderia Toro Rosso, Red Bull 

  

Disse sjåførene representerer noen av de mest ikoniske og talentfulle figurene i Formel 1s historie, og deres prestasjoner har satt standarder som fortsatt inspirerer nye generasjoner av racere. 

Forrige
Forrige

– Han var bedre enn Gerrard og Lampard

Neste
Neste

Hvordan fungerer sprintløp i Formel 1?