Formel 1’s mest kontroversielle løp: Abu Dhabi 2021

2021 Formel 1-sesongen ble avsluttet med Abu Dhabi Grand Prix, avholdt den 12. desember 2021, på Yas Marina Circuit i Abu Dhabi, De forente arabiske emirater. Dette løpet er innrisset i Formel 1s historie på grunn av sin kontroversielle avslutning og den intense tittelkampen mellom Lewis Hamilton fra Mercedes og Max Verstappen fra Red Bull Racing. 

viasport

  Bakgrunn 

Sesongen 2021 var en av de mest tett konkurrerte i F1s historie. Ved inngangen til det siste løpet var Lewis Hamilton og Max Verstappen likt i poeng, en sjeldenhet i sporten. Denne situasjonen la grunnlaget for en vinneren-tar-alt-duellen i Abu Dhabi. 

  

Løpets dynamikk 

Hamilton hadde en sterk start og ledet mesteparten av løpet, tilsynelatende nærmer seg sin åttende verdensmestertittel. Verstappen, som startet fra pole position, slet med å holde følge med Hamilton på grunn av dekkstrategi og ytelsen til Mercedes-bilen. 

  

Kontroversen 

Vendepunktet kom bare noen få runder før slutten. En krasj med Nicholas Latifi førte til at sikkerhetsbilen ble satt ut. Løpsdirektøren, Michael Masi, tok en avgjørende og svært kontroversiell beslutning angående de rundete bilene mellom Hamilton og Verstappen. Han tillot bare de rundete bilene mellom de to tittelutfordrerne å få runden tilbake, noe som ble sett på som en avvik fra standardprotokollen. 

  

viasport

Siste runde 

Denne avgjørelsen førte til en dramatisk duell på den siste runden. Med friskere dekk klarte Verstappen å passere Hamilton og vinne løpet, og sikret sin første verdensmesterskap. Trekket og beslutningene som ledet opp til det, utløste stor debatt og kontrovers. Mercedes leverte to protester etter løpet, begge ble avvist av FIA-stewards. 

  

Ettervirkning og reaksjoner 

Avslutningen av løpet førte til omfattende diskusjon og kritikk av FIA's håndtering av situasjonen. Mange, inkludert flere tidligere sjåfører og lagsjefer, uttrykte sine meninger, som spenner fra støtte til beslutningen til å fordømme den fullstendig. 

Kontroversen understreket behovet for tydeligere forskrifter og prosedyrer i Formel 1. Som svar gjennomførte FIA en grundig analyse av hendelsene og gjorde senere endringer i løpsledelsen og prosedyrene, inkludert å erstatte Michael Masi som løpsdirektør. 

  

 
Abu Dhabi Grand Prix 2021 vil for alltid bli husket for sin dramatiske og kontroversielle avslutning. Det avgjorde ikke bare mesterskapet på en uovertruffen måte, men utløste også en større samtale om regler og styring av Formel 1. Løpets arv er en av de mest diskuterte i sportens historie, en passende avslutning på en sesong som var konkurransedyktig og kontroversiell fra start til slutt. 

Forrige
Forrige

Hvilke PL-lag kommer fra London?

Neste
Neste

– Han var bedre enn Gerrard og Lampard