Sjekk denne elleville statistikken

viasport

James Milners reise fra en ung og kjepphøy driblefant til det fysiske monsteret han er i dag har vært lang, og på veien har han opplevd mer enn de fleste. Og fler enn de fleste!

Premier League ble opprettet til sesongen 1992/93, og hadde sin første kamp 15. august 1992. Da var James Milner 6 år gammel. Litt over ti år senere debuterte den da 16 år og 309 dager gamle Milner på seniornivå da han ble byttet inn for Jason Wilcox for sin lokale klubb Leeds i en kamp mot West Ham. Han ble den nest yngste spilleren til å spille i Premier League.

Halvannen måned senere scoret James Milner sitt første mål. En uke før sin 17. fødselsdag scoret han vinnermålet for Leeds mot Sunderland. To dager senere scoret Milner igjen, denne gangen mot Chelsea, etter å ha fintet verdensstjernen Marcel Desailly på rumpa. Han ble spådd en lysende fremtid. Og det fikk han så absolutt, selv om den kanskje ikke ble helt som hverken han eller de som spådde den gangen så for seg.

Her kan du se høydepunktene fra kampen mot Chelsea, inkludert scoringen. Milner blir byttet inn halvannet minutt ut i videoen, og scoringen kommer rett etter:

Har spilt mot flere enn noen andre

Det er totalt 4776 spillere som har vært på banen i én eller flere kamper i Premier Leagues historie. Vi er midtveis i den 32. sesongen, og James Milner debuterte i den 11. sesongen, og er fortsatt aktiv i dag. Han har i løpet av sine 22 sesonger spilt mot 2277 ulike spillere!

Det betyr at halvparten av samtlige spillere som noen gang har spilt i Premier League har spilt mot James Milner, og han var 6 år gammel da den første kampen ble spilt!

I løpet av alle disse årene har det naturlig nok blitt en god del kamper. Men ikke flest kamper - enda. Den rekorden tilhører Gareth Barry som klarte å få med seg 653 kamper i løpet av sine 20 sesonger. Han spilte i tillegg to sesonger til i Championship etter han var med på å rykke ned med sin siste klubb West Bromwich Albion, og noterte seg for 27 seriekamper der.

På plassen bak Gareth Barry finner vi James Milner. I skrivende stund, som er midt i januar 2023, deler han den posisjonen med Ryan Giggs. Begge har spilt 632 kamper, men det er ventet at Milner går forbi Giggs i løpet av få dager når hans klubb Brighton spiller sin neste seriekamp.

James Milner må likevel belage seg på minst en sesong til for å slå Gareth Barry. Og gjør han det vil han samtidig ta en annen rekord: han vil bli den som har spilt flest sesonger i Premier League. Denne rekorden deler han med Ryan Giggs, begge står med 22 strake sesonger.

Rekorden for å bli den eldste spilleren i Premier League vil ta noe lenger tid å ta. Milner har nylig fylt 38 år, og rekorden er det John Burridge som satt i 1995. Da var Budgie 43 år og 162 dager gammel.

viasport

Mye erfaring tidlig

James Milner debuterte som nevnt tidlig. Og han hadde spilt mer enn de fleste før han ble 20 år gammel. Faktisk holder Milner rekorden for flest kamper for Englands U21-lag med sine 46 kamper. Det er nesten like mange som han fikk for seniorlandslaget. Det stoppet på 61 landskamper for midtbanesliteren. Han scoret ett landslagsmål, mot Moldova i en VM-kvalik i 2012. Milners siste landskamp kom i 2016.

En imponerende funfact om James Milner illusterer veldig godt hvor mye erfaring han samlet i ung alder: i sin tiende sesong på seniornivå ble han kåret til årets unge spiller i Premier League! Da hadde han allerede spilt 241 kamper i Premier League, og over 300 kamper som seniorspiller når vi regner med alle cupkampene.

Det totale tallet for offisielle spilte kamper har faktisk passert 1000 for James Milner, og han er dermed en del av en eksklusiv liste som bare teller 45 navn i skrivende stund. Cristiano Ronaldo er den utespilleren som står registrert med flest offisielle kamper med 1240, så det er et godt stykke til akkurat den rekorden for Milner som står med 1008 kamper.

viasport

Har vunnet alt som kan vinnes

Premieskapet til familien Milner er av det imponerende slaget. Hans første trofé kom med Newcastle i 2006 da de vant UEFA Intertoto Cup, som var forløperen til dagens Europa League. Deretter ble han ligamester to ganger med Manchester City, hvor han også vant både FA-cupen og ligacupen, pluss Community Shield. Etter overgangen til Liverpool ble det enda en Premier League-tittel, enda en FA-cup, en ligacup og enda en Community Shield. Pluss de internasjonale titlene med Champions League, UEFA Super Cup og FIFA Club World Cup.

Hvor lenge kan James Milner fortsette på toppnivå? Det er ikke godt å si, men han har i mange år knust alle sine medspillere i de fysiske testene og bør sånn sett ikke ha noen problemer med å holde følge. Det kan være at restutisjonen tar lenger tid enn den gjorde i 20-årene, men det bør likevel være mange kamper igjen i den topptrente kroppen. Milner har også utviklet seg til å bli en meget allsidig spiller som kan bekle alle posisjoner både på midtbanen og i forsvaret.

Han har tidligere hintet til at han ønsker å avslutte karrieren i barndomsklubben Leeds, som han måtte reise fra mot sin vilje tilbake i 2004. Det kan bli der han tar de siste rekordene, og for et eventyr det vil være!

Forrige
Forrige

Ivan Toney tilbake for Brentford

Neste
Neste

Jordan Henderson signerer for Ajax