Optimisme bak dårlige resultater for Chelsea og Pochettino

viasport

Til tross for Chelsea sine utfordringer, er det grunn til optimisme? Dette spørsmålet har vært gjenstand for debatt blant fotballfølgere, særlig i lys av lagets nylige prestasjoner under ledelse av Mauricio Pochettino.

Chelsea har stått overfor kritiske øyeblikk, spesielt etter et 4-2 tap mot Wolves som sendte dem tilbake til nedre halvdel av Premier League-tabellen. Pochettinos ærlige erkjennelse om at laget for øyeblikket ikke er godt nok, fanger opp følelsen mange har hatt ved å observere Chelseas kollaps og deres inkonsekvens på banen.

Til tross for disse utfordringene, finnes det argumenter og statistikk som tyder på at Chelsea er på rett vei mot forbedring under Pochettinos ledelse. Med 31 poeng etter 23 kamper, står Chelsea på samme poengsum som på dette tidspunktet under Graham Potter forrige sesong. Dette i seg selv kan virke demotiverende, men det er viktig å se utover de rå poengsummene for å forstå lagets utvikling.

Et viktig verktøy i denne analysen er Opta sitt forventede poeng (xP) tabell, som plasserer Chelsea på en femteplass, kun 0,25 poeng bak Aston Villa på fjerdeplass. Dette indikerer at Chelsea presterer bedre enn det resultatene tilsier, og støtter Pochettinos påstand om at det bare er et spørsmål om tid før fremskritt vil bli synlig på banen.

viasport

Cole Palmer er en av få spillere som har levert til godkjent karakter i første halvdel av sesongen

Spillestil inspirert av trenerlegende

Pochettino har implementert en spillestil inspirert av Marcelo Bielsa, med vertikal besittelsesfotball og intens pressing fra fronten, noe som har begynt å vise seg i perioder, spesielt før lagets nylige tilbakeslag. Chelsea topper statistikken for gjennombruddspasninger og forsøk på å ta seg forbi motstandere, samt er blant de beste i ligaen for progressive bæring av ballen og besittelsesvinn i motstanderens tredjedel. Disse tallene belyser Pochettinos ønske om å penetrere forsvarslinjene med fart, og viser at tilnærminger til spillet begynner å bære frukter.

Det som holder Chelsea tilbake, er imidlertid ineffektivitet foran mål og defensive feil. Laget har en av de verste statistikkene for mål scoret i forhold til forventede mål, med spillere som Nicolas Jackson og Enzo Fernandez underpresterende i denne metrikken. Samtidig har rotasjon og skader ført til defensiv usikkerhet, med laget som har brukt 22 ulike startoppstillinger denne sesongen.

Back-posisjonene har også vært en kilde til bekymring, med viktige spillere som Ben Chilwell og Reece James plaget av skader. Dette har påvirket Chelseas evne til å utnytte bredden i angrep, et nøkkelelement i Pochettinos taktikk.

Likevel, ser man på det større bildet, er det grunn til forsiktig optimisme for Chelsea under Pochettino. Med nøkkelspillere tilbake fra skade, potensielle forsterkninger, og mer tid til å integrere Pochettinos taktiske prinsipper, kan Chelsea være godt på vei til å realisere sitt potensial. Dette viser at selv i vanskelige tider, kan en grundig analyse avdekke lyspunkter og grunnlag for fremtidig suksess.

Dette fikk vi et godt bilde på i cup-kampen mot Aston Villa på Villa Park i midtuken. Chelsea var dødelig effektive og feide regelrett Unai Emerys menn av banen. En bane de har vært tett på uslåelige på i lang tid. Kanskje var dette vendepunktet Pochettino ventet på?

Forrige
Forrige

Dramaet hos Red Bull: En test av lederskap

Neste
Neste

Premier League i møte om nye regler