Kampen om Europa

EHF Mens europa

De nåværende verdensmestrene, olympiske mesterne og europamesterne – Danmark, Frankrike og Sverige – vil alle stå på banen under EHF Men’s 2024 semifinalene på fredag, sammen med vertsnasjonen Tyskland. Da alle fire nasjoner tidligere har vunnet EHF EURO-troféet, vil de to semifinalekampene være en mulighet for lagene å kvalifisere seg til finalen.

Danmark, Frankrike og Sverige alle spilte i semifinalene under EHF EURO 2022, hvor Frankrike ikke klarte å vinne noen medaljer, mens Danmark tok bronsemedaljen og Sverige vant trofeet. Disse tre lagene deltok også i semifinalene i verdensmesterskapene i 2023 og 2021, hvor Danmark vant tittelen, samt i EHF EURO 2018. Dette gjør dem til noen av de mest suksessrike nasjonale lagene de siste årene.

Tyskland spilte sin siste semifinale under VM i 2019, hvor de var vertsnasjon.

viasport

SEMIFINALE

Frankrike vs Sverige Fredag 26. januar, kl. 17:45 CET

Denne semifinalen vil bringe sammen de to lagene med den sterkeste merittlisten i Herrenes Håndball-EM for en klassisk kamp som blir deres 26. møte totalt og syvende i EURO-sammenheng. Sverige har vunnet Herrenes Håndball-EM hele fem ganger, inkludert fire av de første fem utgavene og i 2022. Frankrike, som er nåværende olympiske mestere, har vunnet tittelen tre ganger, sist i 2014. Frankrike har ikke gått glipp av en semifinale i noen store mesterskap siden EHF EURO 2020, inkludert to verdensmesterskap, den forrige utgaven av EURO og de olympiske lekene i Tokyo 2020. Totalt har Frankrike deltatt i 27 semifinaler i Herrenes Håndball-EM, olympiske leker og verdensmesterskap og har vunnet 15 av dem. Likevel har Frankrike tapt de to siste EHF EURO-semifinalene de har spilt, inkludert mot Sverige i 2022, og endte til slutt på fjerdeplass i den forrige utgaven og tredjeplass i 2018. Sverige har returnert til toppen av internasjonale rangeringer de siste årene, etter å ha nådd medaljerunden i 20 store mesterskap frem til 2002. I 2018 kvalifiserte Sverige seg for EHF EURO-finalen etter 16 års ventetid, og i 2022 vendte de tilbake til toppen av pallen etter 20 år. Sverige har tapt to kamper så langt i EHF EURO 2024, mot Norge og Danmark, som også er i semifinalen. Frankrike er de eneste ubeseirede semifinalistene med seks seire og en uavgjort mot Sveits. Frankrikes toppscorer er høyrebacken Dika Mem med 41 mål, alle fra feltet; Sveriges toppscorer er kantspilleren Hampus Wanne med 28 mål, inkludert 18 straffekast. Frankrikes Nedim Remili har laget 43 målgivende pasninger, noe som leder denne individuelle statistikken; Sveriges Felix Claar deler femteplassen med 28 assist.

viasport


Tyskland vs Danmark Fredag 26. januar, kl. 20:30 CET

Før Sverige vant tittelen, var Tyskland de mest nylige EHF EURO-mesterne av semifinalistene, da de vant trofeet mot alle odds i 2016. Dette blir deres tredje deltakelse i en EHF EURO-finale. Danmark har hatt enorm suksess de siste årene, med tre påfølgende verdensmestertitler og to påfølgende olympiske finaler i 2016 og 2021, men de har ikke nådd en EHF EURO-finale på en stund. Deres siste deltakelse i finalen var i 2014, da de var vertsnasjon. Dette blir Danmarks tiende EHF EURO-semifinale og 26. deltakelse totalt; for Tyskland er det den sjette EURO-semifinalen og 21. deltakelse totalt. Tysklands midtback, Juri Knorr, er den tredje beste målscoreren i EHF EURO 2024 med 43 mål og har også laget 25 målgivende pasninger. Danmarks bakspiller, Mathias Gidsel, har scoret 42 mål med en nesten uslåelig skuddprosent på 84 % og har 26 målgivende pasninger, til tross for å ha spilt én kamp mindre enn Knorr. Danmarks målvakter har flest redninger i EHF EURO 2024, med 96 redninger og en redningsprosent på 35,8 %; Emil Nielsen stoppet 55 av disse. Tysklands Andreas Wolff avsluttet hovedrunden som nummer to på listen over flest redninger i konkurransen, med 72 redninger og en redningsprosent på 36,2 %. Danmark har kun tapt én kamp i EHF EURO 2024, på den siste dagen i hovedrunden, da nøkkelspillere som Gidsel, Simon Pytlick og Magnus Saugstrup så på fra tribunen. Tyskland vant fire kamper på vei til semifinalen, tapte én gang i gruppespillet mot Frankrike og spilte uavgjort i hovedrunden mot Østerrike. Historisk sett står balansen mellom disse lagene på åtte seire for Danmark, ni for Tyskland og to uavgjort. I EHF EURO har Danmark vunnet tre kamper og Tyskland fire.

5/6 Plasseringskamp

Ungarn vs Slovenia Fredag 26. januar, kl. 15:00 CET

Ungarn har nådd sin beste plassering noensinne i Herrenes Håndball-EM, og det er deres høyeste plassering på 26 år, siden de ble nummer seks i 1998. Slovenia var semifinalister i 2020 og kom på andreplass i 2004. De har tidligere vært rangert som nummer fem i 2000, og nummer seks i 2012. Begge lagene vant alle sine kamper i gruppespillet. I hovedrunden vant Slovenia to kamper, mens Ungarn vant én. Ungarn satser mer på å rotere spillere, mens Slovenia har noen nøkkelspillere som Aleks Vlah, som har scoret 40 mål, og Klemen Ferlin, som har reddet 63 skudd. Dette blir den 18. møtet mellom disse to lagene, med ni tidligere seire for Ungarn, syv for Slovenia og én uavgjort. Slovenia har kun slått Ungarn i EHF EURO én gang i fem kamper.

Forrige
Forrige

Benzema: Premier League eller Lyon?

Neste
Neste

McLarens dristige trekk for 2024